Förfallet fortsätter i Överum - nu har ortsborna tröttnat

- Man borde riva hela skiten. Det ser förfärligt ut.
Det säger Dennis Blomberg, granne till de tre förfallna och övergivna hyreshusen på Svensbackevägen i Överum. Samtidigt som husen fortsätter att förfalla försöker nu kommunen få fastighetsägaren att göra något åt husen.

Förfallet. Hyreshusen på Svensbackevägen är helt förfallna. Krossade fönsterrutor och glassplitter möter besökarna i området. FOTO: MATTIAS AHLM

Förfallet. Hyreshusen på Svensbackevägen är helt förfallna. Krossade fönsterrutor och glassplitter möter besökarna i området. FOTO: MATTIAS AHLM

Foto:

Västervik2006-08-16 00:25
De tre hyreshusen på Svensbackevägen i Överum väcker uppmärksamhet. Förbipasserande kallar huset för en skamfläck och många är de Överumsbor som vill att hela området rivs.
Krossade fönsterrutor, garage med stora hål i taket, klotter och igenväxta lekplatser är det som möter besökare i området. Dörrarna till trappuppgångarna är olåsta och det är fritt fram för vem som helst att ta sig in i de tomma lägenheterna. Lukten av mögel och fuktskador är skarp och glassplitter ligger överallt.
Redan innan sommaren uppmanade Överumsbor myndigheterna att agera mot det företag som äger hyreshusen. Nu har sommaren gått, men husen står fortfarande och förfaller. Och fastighetsägaren har inte synts till sedan lång tid tillbaka.
- Visst har man sett en del personer komma dit och haft med sig olika instrument som de mätt med. Men det var flera år sedan, och nu är det bara Överumsbor som kommer och tittar, säger 22-åriga Dennis Blomberg.

Han bor i en av villorna på Svensbackevägen, mitt emot hyreshusområdet. Här är han född och uppvuxen, och som barn lekte han ofta på området. Nu är gungorna trasiga, sandlådorna igenväxta och på klätterställningarna saknas flera plankor.
- Det var ju här man var och lekte som barn. Och jag gick på det fritids som låg i ett av husen, så visst har man kopplingar till området, säger han.
I ett av husen bodde bästa kompisen. Nu står den lägenheten tom, precis som alla andra. Efter att kommunala Bostadsbolaget sålde de tre husen har ingen bott i de 75 lägenheterna.
Tanken var att området skulle göras attraktivt för semestrande tyskar och danskar. Men när det danska bolag som köpte fastigheterna av Bostadsbolaget märkte att intresset var lågt såldes hyreshusen vidare. Vad den nuvarande ägaren vill göra med området är oklart, och när VT ringer till företrädare för företaget blir ljudet av en faxmaskin och ett meddelande på en telefonsvarare enda svaret.

För Dennis Blomberg är svaret på vad som borde göras med husen klart. "Riv hela skiten", säger han.
- Jag ser ju det här varenda jäkla dag. Jag är inte så känslig av mig, men det här ser helt enkelt för jäkligt ut.
Många Överumsbor är besvikna över hur området har utvecklats, berättar Dennis Blomberg. En del parkerar bilen på parkeringsplatsen nedanför husen och tittar sig omkring på området. Några positiva ord hörs aldrig.
- Det pratas ju mycket om det här på orten och alla är upprörda över hur det ser ut, säger han.

Samtidigt försöker Västerviks kommun få fastighetsägaren att snygga upp området och bomma igen hyreshusen. Som VT berättade förra veckan har miljö- och byggnadsnämnden tagit beslut om ett vitesföreläggande mot bolaget.
Tas inte glassplittret på området bort, fönstren och dörrarna lagas och ytterdörrarna bommas igen blir det vite på först 150 000 kronor och därefter 15 000 kronor för varje vecka felen fortfarande inte har rättats till.
Men det är långt ifrån säkert att vitet blir verklighet. Precis som VT har även kommunen haft svårt att få tag i bolagets representanter. Några svar har kommunen aldrig fått på de brev man tidigare har skickat till bolagets representanter, och mycket tyder på att det inte heller denna gång blir lätt att delge det beslut som nämnden tagit.
Och, konstaterar tjänstemännen på miljö- och byggnadskontoret, får kommunen inte tag i bolagets representanter går det heller inte att döma ut vite. Om detta kommer VT att berätta mer om i morgondagens tidning, när bolaget som äger fastigheterna granskas närmare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om