Förfallen smedja kan bli restaurang

En ny restaurang planeras på Tändsticksområdet, i det vitspacklade hus som en gång var en smedja.

Västervik2006-02-09 00:25
Det är systrarna Petra och Pernilla Kallin som planerar att driva restaurangen inom ramen för ett mindre familjeföretag. Petra har mångårig erfarenhet från restaurangbranschen och jobbar i dag som restaurangchef på en annan restaurang i Västervik. Pernilla är frisör och driver salong i Stockholm där hon kommer att fortsätta jobba även sedan restaurangen öppnat.
Det hus som ska inrymma restaurangen är i dag näst intill förfallet, men Pernilla Kallin räknar ändå med att man ska kunna öppna som planerat i mitten av maj.
- Det är ett jättehäftigt hus och det kommer att bli urläckert! Vi står i startgroparna att börja bygga om vilken dag som helst, säger hon.

Husets utseende ska enligt planerna bevaras i nuvarande stil. Upprustningen handlar främst om lagningsarbeten och att anlägga en ny grund där el och vatten ska dras.
Inomhus vill man ha en öppen planlösning med en restaurang-, en bar- och en loungedel. Restaurangen kommer att ha plats för mellan 40 och 50 gäster och i loungen ska soffor, kuddar och småbord placeras i närheten av den öppna spisen.
- Meningen är att man ska kunna hänga och umgås där. Som en ungdomsgård fast för oss vuxna, säger Pernilla Kallin och skrattar.
Tanken är att restaurangen ska hålla öppet året om, dock inte varje dag under vintersäsongen. Restaurangkonceptet är att kunna erbjuda såväl lättare rätter som säsongsbetonade à-la-carte-menyer.
Hur många som ska jobba i företaget är ännu inte bestämt.

Pernilla Kallin tror inte att läget vid gästhamnen kommer att hindra folk från att besöka restaurangen.
- Dessutom växer området så snabbt och det bor redan mycket folk på den sidan av stan också, som kommer att få gångavstånd till restaurangen.
Någon konkurrens med gästhamnen räknar man inte med, då restaurangen som tidigare funnits där förmodligen inte kommer att finnas kvar. I stället planeras ett nära samarbete med gästhamnens övriga verksamhet.
Byggnaden är i dag 146 kvadratmeter och det är den ytan som kommer att utgöra restaurang- och baryta. Företaget har fått tillstånd till en utbyggnad på 80 kvadratmeter för kök, kontor och personalutrymmen. Utbyggnaden ligger just nu som ett bygglovsärende då dess utformning och placering måste godkännas innan den kan börja byggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om