"Företaget har handlat hänsynslöst"
560 meter från Gunilla Nyberg Oskarssons 1800-talshus i Södra Mörhult söder om Hjorted sträcker sig en modern 3G-mast över trädtopparna. En mast som enligt såväl Gunilla som stadsarkitekt Per Knutsson är att betrakta som ett svartbygge då den byggts efter att ett tidigare beviljat bygglov undanröjts av länsstyrelsen.
Upprörd. Gunilla Nyberg Oskarsson i Södra Mörhult tycker att det är upprörande att företaget 3GIS byggt en mast i närheten av hennes tomt trots att bygglovsärendet formellt inte är avslutat än. Nu hoppas hon att kommunen ska behandla ärendet annorlunda sedan fler grannar fått tillfälle att yttra sig. FOTO: MATILDA AHL
Foto:
- Hur kan de vara så säkra på att de kommer att få ett nytt tillstånd att de börjar bygga utan att invänta nästa prövning? Så styv i korken får man inte vara när det gäller enskilda människor. Företaget har handlat hänsynslöst som börjat bygga innan alla grannar hörts. Så bråttom kan det inte vara att man inte kan invänta den lagliga processen, säger hon.
Gunilla Nyberg Oskarsson är inte emot ny teknik i sig men tycker inte att en 3G-mast passar in i den miljö som råder kring hennes hus. Dessutom är hon elöverkänslig och orolig över hur eventuell strålning från masten kan påverka henne.
I sitt yttrande till kommunen hänvisar hon bland annat till en dom från i höstas i Miljööverdomstolen, som slår fast att kommunerna i sina bedömningar även ska ta hänsyn till psykisk oro hos de närboende. Tidigare har rekommendationerna från staten varit just att inte väga in oro för strålning, utan i stället låta påverkan på landskapsbilden samt djur- och naturliv vara vägledande för hur en mast får placeras. Detta då det inte kunnat bevisas att strålningen från mobilmaster påverkar människors hälsa negativt.
- Men det finns faktiskt forskning som visar att människor som bor inom 400 meter från master har drabbats av ohälsa och vi vet för lite om vad som händer på avståndet 400-600 meter, säger hon.
Gunilla Nyberg Oskarsson och hennes make har redan lagt mycket pengar och energi på att elsanera huset de bor i och de har också planer på att skapa en kurs- och retreatgård dit bland annat elöverkänsliga kan komma. Det är planer som nu kan komma att omkullkastas då Gunilla tror att det kan bli svårt att locka den målgruppen när masten står synlig såpass nära fastigheten.
Hur det kommer att gå när kommunen nu ska pröva bygglovsfrågan igen, vågar hon inte spekulera i. Bygglov har ju redan beviljats vid ett tillfälle och de så kallade rågrannar som nu får yttra sig, bor längre från masten än de grannar som tidigare räknats som enda sakägare.
- Det finns förstås en möjlighet att kommunen svarar som i september men då kommer vi att överklaga beslutet. Den här gången finns det ju andra argument, säger Gunilla Nyberg Oskarsson och hoppas framför allt att kommunen ska ta hänsyn till Miljööverdomstolens dom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!