Företagens krisår diskuterades i livesändning

"Tråkigt att behöva vara tillbaka" inleder Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt, det livesända programmet "Studio corona - ett år senare".

Darwin sa faktiskt inte att det är den starkaste eller smartaste överlever. Han sa att den som är mest mottaglig för förändring överlever, och det har det här året visat, säger Anna Blom.

Darwin sa faktiskt inte att det är den starkaste eller smartaste överlever. Han sa att den som är mest mottaglig för förändring överlever, och det har det här året visat, säger Anna Blom.

Foto: Skärmdump/Västervik Framåt

Västervik2021-04-01 19:31

Runt 50 tittare följde skärtorsdagens "Studio corona", som arrangerats av näringslivsbolaget Västervik Framåt. Dagens gäster var Länsförsäkringars VD Anna Blom, kommunens näringslivschef Ulf Kullin, Amanda Krafft som är delägare och ekonomiansvarig på Tjust Mekaniska Verkstad, och Per-Inge Hallen som är VD och huvudägare på Hallens buss. 

– Det är nog tur att vi, förra året, inte visste hur länge pandemin skulle pågå, säger Blom, som tror att det gågna året belyst vikten av uthållighet och anpassningsförmåga. Samtidigt berättar hon att Länsförsäkringar gjort sitt bästa år hittills: många har velat spara pengar, och många har velat låna pengar. 

– Alla skulle bygga pool, köpa båt och bygga altan. Man bygde sin egen resort hemma, konstaterar hon. 

Kullin säger att året som gått inneburit tvära kast. 

– Ena dag diskuterar jag ett förslag om att stödja restaurangbranschen som drabbats hårt, nästa dag välkomnar jag en nyetablering, den tredje dagen stänger vi en fritidsgård. 

Under sändningen presenterades enkätsvar på Västervik Framåts företagsbarometer. Den initialt drastiska effekten på företagens ekonomi har minskat, och 8 av 10 svarande känner att de nu har en strategi för att hantera effekterna av pandemin. 

undefined
Amanda Krafft berättar för Niklas Lind om ett tufft år, inte minst eftersom en av Tjust Mekaniska Verkstads största kunder finns inom flygbranschen.

Amanda Krafft vittnar om problematiken i tillverkningsindustrin. 

– Vi hade ett omsättningstapp på 25 procent förra året. Först tog det tvärstopp, sedan var det framförallt väldigt ryckigt och svårt att planera. 

Västervik Framåts företagsbarometer visar att samverkan och utbildning är två åtgärder som näringslivet efterfrågat, vilket Krafft inte håller med om. 

– Man kan utbilda personal hur mycket som helst, men det hjälper inte orderingången för oss, tyvärr, säger hon. 

Hallens buss fick kritik efter en resa till Italien förra året. Per-Inge Hallen berättar att reaktionerna kom som en chock. 

– Man hade inte förväntat sig att folk skulle kalla oss för idioter, berättar han. 

Ett år efteråt kan han se att situationen lugnade ner sig efter några månader, och att det stärkte företagets sammanhållning. 

– Samtidigt förstår man att folk var livrädda, säger han. 

På Hallens Buss har den varierade kompetensen hos medarbetarna varit en framgångsfaktor. 

– Vi har en servicemontör, en målare, en programmerare... Vi har haft en kille ute och kört skogsmaskin, berättar han, och medger att framtiden trots allt ser ljus ut. 

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!