Företagarna vill ha bort sjuklöneförslag

Foto: ANDERS STEINER – Vi måste tillverka saker som kan säljas på marknaden, inte bara arbeta med forskning och utveckling. Forskningen måste ha en förankring i tillverkningen, menar Ingvar Norén, vd för Resinit och engagerad i utvecklingen av PUCK, kompositföretagens utvecklingscentrum i Västervik.

Foto: ANDERS STEINER – Vi måste tillverka saker som kan säljas på marknaden, inte bara arbeta med forskning och utveckling. Forskningen måste ha en förankring i tillverkningen, menar Ingvar Norén, vd för Resinit och engagerad i utvecklingen av PUCK, kompositföretagens utvecklingscentrum i Västervik.

Foto:

Västervik2004-09-29 01:00
?Förpassa förslaget om sjuklöneregler till papperskorgen!? Det uppmanar företagarna i Västervik i ett gemensamt brev till statsminister Göran Persson, som en reaktion på höstens budgetförslag.
Brevet ska skickas efter ett beslut i en grupp med företagare från Vimmerby och Västervik. De samlades på tisdagen på initiativ av Svenskt Näringsliv. I brevet till statsministern påpekar de också behovet av en lagstiftning som bättre gynnar företagen än dagens.

Sjuklöneförslaget som företagarna vill ha bort innebär att arbetsgivaren i framtiden bara ska betala sjuklön i två veckor men under hela den fortsatta sjuktiden betala 15 procent av sjuklönen.
? Det gör ju att de svagaste får betala för det här, menar Tomas Monell, en av företagarna på träffen. Framför allt småföretagare kommer ju inte att anställa handikappade som kan befaras vara mycket sjuka och borta från jobbet. Fotbollsspelare som riskerar att få skador eller småbarnsföräldrar som ofta är sjuka kommer inte heller att anställas.
? Vi lever i olika världar, politikerna på riksnivå och vi som driver lokala företag, menar Ingvar Norén. Vi som är arbetsgivare vill inte vara sjukpoliser men det kommer att skapas undermedvetna regler som missgynnar de svaga om det här genomförs.
? Ingen blir friskare av det här förslaget även om det är tänkt att få ut långtidssjukskrivna i jobb och få en bättre arbetsmiljö, kommenterar Peter Hallberg. Dessutom ökar ju kostnaderna för de offentliga arbetsgivarna också, och mer pengar måste föras över till den offentliga verksamheten.

Vid mötet pekade man också på de lokala förhållandena i vår kommun. Till exempel att en betydligt mindre del av Västerviksbornas försörjning kommer från det privata näringslivet än i riket i övrigt, eftersom kommun och landsting är så stora arbetsgivare här. Och ännu färre blir det när Electrolux lägger ner.
? När jobben försvinner vid Electrolux nedläggning skulle det fyllas på underifrån med nya jobb om det fanns fler nya småföretag, säger Malin Wehlin, på Svenskt Näringsliv.
Organisationen arbetar bland annat för en förändring av lagar och regler kring företagande, men också för ett generellt bättre företagsklimat.

? Krisen här i Västervik har lett till en bättre samverkan, påpekar Ingvar Norén. Vi mobiliserar nu, när både politiker, tjänstemän och företagare träffas i de pågående arbetsgrupperna. Så skulle det vara hela tiden, egentligen.
Han berömmer det pågående arbetet och menar att processen är igång och att den fyller sin funktion, med konkreta förslag.
? Det viktiga är kommunikationen, att vi i näringslivet har kontakt med politikerna och kommunala ledare. Men det ligger på både oss och dem att ta initiativet till sådana kontakter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om