Företagare publicerade bilder på misstänkta tjuvar

Förra veckan lade en företagare i Västerviks kommun upp bilder på sin privata Facebook där hen efterlyste misstänkta tjuvar.

En företagare i Västervik delade bilder från sin övervakningskamera på misstänkta tjuvar. Bilden är en genrebild.

En företagare i Västervik delade bilder från sin övervakningskamera på misstänkta tjuvar. Bilden är en genrebild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Västervik2020-10-20 06:00

Företagaren driver en butik och på bilderna, som är tagna av en övervakningskamera i butiken, syns två personer som enligt företagaren ska ha tagit varor ur butiken. När den här artikeln skrivs har inlägget delats 1 700 gånger. 

När vi når företagaren för att ställa frågor så är hen väldigt fåordig. 

Hur kommer det sig att du har lagt upp de här bilderna?

– Det vill jag inte kommentera alls.

Gustav Linder, jurist på Datainspektionen, säger att man som butiksinnehavare normalt sett inte får bedriva den här typen av spaningsarbete på egen hand och att det kan bryta mot dataskyddsförordningen att dela bilder från övervakningskameror. 

Varför får man inte lägga upp såna här bilder på sociala medier?

– Framför allt för att det är polisens uppgift att utreda om det begåtts ett brott. Och på grund av rättssäkerheten, man är oskyldig tills det att man blivit straffad. 

Säg att man kanske anmält stölder till polisen utan att det hänt något, kan det finnas undantag i lagen då?

– Nej, det är såhär det är, jag har svårt att tänka mig att det skulle vara lagligt. Men jag kan inte sätta ner foten och säga något om det här specifika fallet. 

Kan det spela någon roll vilken typ av brottsmisstanke det rör sig om?

– Jag skulle inte säga att brottet gör någon skillnad. Normalt sett är det vissa typer av brott som begås i butiker och då gör det ingen skillnad om det handlar om snatteri, bråk eller hot.

Det krävs inget tillstånd för att sätta upp en övervakningskamera i en butik. Om man skulle lägga upp bilder från en övervakningskamera så kan det finnas olika skäl för Datainspektionen, DI, att utreda saken. Dels kan personen som hängts ut på bilden anmäla saken till DI. Dels kan DI se uppgifter i media och dels så kan allmänheten komma med tips. 

DI inleder då en tillsyn för att se om kamerainnehavaren använt sina kameror på olagligt sätt. Om det visar sig att man brutit mot dataskyddsförordningen så man kan få betala en sanktionsavgift, en sorts böter. 

Hur kan man använda kameramaterialet om man utsatts för ett brott?

– Om man har kameror för brottsförebyggande syfte så får man lämna det till polisen. Man kan också spara det om man vill rikta skadeståndskrav mot någon och behöver bevis. Och om man har samarbete med väktarbolag så kan det vara tillåtet att dela det med väktare. 

En stund efter samtalet var Facebookinlägget inte längre synligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!