Företagare och polis i möte om hotfullt stök på stan

Stök på resorten, i Stadsbiblioteket, i Galleria Tullporten och på Spötorget. Under sommaren har vi rapporterat om en rad incidenter och mer eller mindre hotfulla situationer som uppstått där barn och ungdomar varit inblandade. "Vi delar bilden av att det här är ett problem som ökat", säger kommunpolis Ulrika Fagerlind.

När höstterminen startade försvann Frivilliga resursgruppen från stan. Något som Anna Dahl och Fanny Ottosson, på Boligheter, tycker är synd. Deras närvaro, precis som polisens mer regelbundna synlighet hade en viss lugnande effekt, menar de.

När höstterminen startade försvann Frivilliga resursgruppen från stan. Något som Anna Dahl och Fanny Ottosson, på Boligheter, tycker är synd. Deras närvaro, precis som polisens mer regelbundna synlighet hade en viss lugnande effekt, menar de.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2023-09-14 18:00

På torsdagsmorgonen bjöd Västervik Framåt, kommunen och Västervikspolisen in till ett dialogmöte i Rådhuset om situationen.

Syftet var att lufta erfarenheter från den gångna sommaren, samt prata om vad som görs för att stävja utvecklingen och vilka insatser som skulle kunna öka känslan av trygghet på stan. 

Med på mötet fanns fastighets-, butiks- och restaurangägare samt en representant från Frivilliga resursgruppen, FRG, i Västervik. 

Alla har ungefär samma bild av läget. De beskriver att det rör sig om ett 20–30-tal barn och ungdomar som beter sig respektlöst och gränsöverskridande och ibland till och med hotfullt och våldsamt.

– Vi har märkt att det normbrytande beteendet bland unga har ändrat karaktär, blivit grövre, säger kommunens säkerhetssamordnare Anna Norén som samtidigt är noga med att poängtera att det inte finns något statistiskt belägg för detta utan att det rör sig om en upplevelse. Men en upplevelse som delas av många aktörer i samhället.

undefined
Anna Norén är säkerhetssamordnare på kommunen och Ulrika Fagerlind är ny kommunpolis i Västervik.

Norén beskriver att problemen blev uppenbara förra sommaren och att man därför inför årets sommarlovsveckor organiserade en del åtgärder. 

– Dels såg man till att det fanns en fältare i tjänst under sommarveckorna och att fritidsgården och familjeenheten pratade ihop sig inför sommaren. 

I juli – när man insåg att problemen växt sig ännu större i år jämfört med i fjol – hölls ett extrainsatt möte om situationen och efter det valde man att samla folk från olika håll i kommunen under ett gemensamt namn: Trygghetsvärdar. De utgjordes av Vuxna på stan, Frivilliga Resursgruppen, fritidsgårdspersonal och gymnasiets trygghetsvärd. 

– Dessa arbetade tillsammans med fältare, väktare och ordningsvakter för att trygga platser som upplevdes som otrygga.

undefined
Tobias Karlsson berättade om en hotfull incident han var med om i somras. Till höger: Marie Åberg, från Stiftelsen Rosén Fastigheter som har hyresbostäder i city.

I mitten av sommaren valde Stadsbiblioteket att låta väktare rondera lokalerna och på Västerviks resort tog man in ordningsvakter kvällstid. 

Än har ingen utvärdering av de olika insatserna genomförts.

Så vad händer nu? Hur ska kommunen arbeta vidare för att skapa en tryggare stadskärna? 

– Nu ska vi samla ihop erfarenheterna från sommaren och diskutera vilka åtgärder som vi tror kan göra skillnad på kort och lång sikt.

undefined
Anna Norén berättar att en ny lag trädde i kraft den 1 juli i år, en lag som reglerar kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet. "Förhoppningen med den nya lagen är att kommunerna mer effektivt och träffsäkert ska minska brottsligheten genom ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. I mångt och mycket handlar det om att samordna alla goda krafter i kommunen", säger hon. Bilden: Stadsbiblioteket valde att ta in väktare under sommaren för att öka känslan av trygghet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!