Företag med fötterna i Loftahammar och Kalmar
Lennart Pedersen ska hjälpa högskoleforskning ut på marknaden.
Lennart Pedersen har i flera år från Loftahammar arbetat som konsult åt företag med inriktning mot bio- och medicinteknik. Nu blir han vd i det lilla nystartade medicinteknikföretaget Transientic Interactions. Ett företag som ska ta fram produkter baserade på en mätmetod utvecklad på högskolan i Kalmar. Foto: INGEMAR PETERSON
Foto:
Företagets två drivande personer bor i Kalmar respektive Loftahammar. Den möjliga marknaden, om deras idéer slår väl ut, är betydligt större än länet. Då är det världen som gäller.
Den andra mannen i företaget är Sten Ohlson, professor vid Institutionen för kemi-. och biomedicinsk vetenskap vid högskolan i Kalmar.
Företagets verksamhet bygger på den forskning som Ohlson bedrivit i många år, och som man ska försöka omsätta till teknisk apparatur inom sjukvården.
Lennart Pedersens roll i företaget är att han som vd och entreprenör ska hjälpa till att kommersialisera idéerna.
Lennart Pedersen jobbade i många år på medicinjätten Pharmacia innan han blev sin egen och började jobba som konsult åt små forskningsföretag i medicinsektorn.
För sju år sedan flyttade han till Loftahammar.
- Vi ville ha livskvalitet och inte bara sitta i en bilkö i resten av livet.
Kalmar län förknippar man knappast med avancerad medicinsk forskning. Därför blev det en glad överraskning för Lennart Pedersen att högskolan i Kalmar låg betydligt längre fram än vad han trott.
För något år sedan fann han och Sten Ohlson varandra.
Ohlson har utvecklat metoder att följa sammansättningen av molekyler i vätskor.
När de ska förklara det unika i Ohlsons innovation jämför de med hundra meter löpning.
- Istället för att bara få se en bild vill man kunna följa hela förloppet.
Motsvarigheten inom medicinen skulle kunna vara vid en operation.
I dag tas ett blodprov. Utifrån det fattar läkaren sina beslut utan att omedelbart få se vilka verkningar insatserna får.
Med Sten Ohlsons metod kan läkaren följa kontinuerligt hur blodvärdena förändras.
Framförallt tror de två att mätmetoden kan vara användbar vid operationer, i kritiska skeden då det gäller att göra rätt insatser snabbt.
- Ta en blodförgiftning då förloppet kan gå på några timmar. Tar läkaren ett prov och får resultatet från laboratoriet en halvtimme senare kan det vara för sent, säger Lennart Pedersen.
Än återstår en lång väg att gå tills dess att apparatur kan börja säljas till sjukhusen och tvåmannaföretaget har knappast resurser att själv utveckla utrustningen. Utvecklingsprocessen kommer att kosta många miljoner innan man är i hamn.
De två beskriver de många steg som måste gås igenom innan man kommit fram till färdig produkt. Fallgroparna är många på vägen.
Just nu försöker de i samtal med läkare i länet hitta ett bra område inom medicinen som man skulle kunna börja att utveckla apparatur för. Ett möjligt område kan vara hjärtinfarkter.
För att ro hem projektet räknar Ohlson och Pedersen med att de behöver hjälp av ett storföretag. Därför har de kontaktat ett antal etablerade företag i medicinteknikbranschen i förhoppningen att kunna sluta ett samarbetsavtal.
På det här stadiet är det därför alldeles för tidigt att säga hur många Transientic Interactions kommer att sysselsätta den dag, eller om, man får en färdig produkt på marknaden.
- Det kan vara ett tiotal, det kan vara hundratals, men vi kommer inte att lösa länets arbetsmarknadsproblem på kort sikt, säger Sten Ohlson.
Den stora vinsten tycker de två är att idéer som föds på högskolan i Kalmar börjar knoppas av till företag.
- Företag av vårt slag ska ses som små frön. Det är viktigt att de får rätt stöd så att de kan utvecklas, säger Sten Ohlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!