"Företag favoriseras"

Gång efter gång anlitas samma gräventreprenörer av kommunens gatukontor. Trots att direktiv om finns om att anlita det billigaste alternativet. Många entreprenörer undrar varför. - Vi kanske inte har bjudit på tillräckligt många fisketurer, säger en entreprenör.

Vem som är billigast är tydligt angivet i tekniskas prislista.Foto: Lisa Olaison

Vem som är billigast är tydligt angivet i tekniskas prislista.Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-06-26 06:57
Flera entreprenörer i och utanför kommunen tycker att kommunen, och framförallt tekniska kontoret, har agerat minst sagt märkligt i sin upphandling om grävtjänster. Först har entreprenörer fått lämna anbud och ett ramavtal upprättats. Alla anbud antogs. Avtalet visar klart och tydligt vem som är billigast för olika slags jobb. Ändå är det samma grävföretag som får grävjobben, säger de entreprenör som VT varit i kontakt med.- Hade det varit ett privat bolag som gjort så här hade jag inte brytt mig - men nu är det skattepengar det handlar om. Mina, dina och min mammas pengar, säger en entreprenör som var klart billigast på en slags grävtjänst.År 2007 anlitade kommunen grävtjänster för 2000 timmar, enligt upphandlingsunderlaget. Genom att välja ett 40 kronor billigare alternativ för 1600 timmar hade man kunnat spara 64 000 kronor, enligt entreprenören.Det är nu över ett år sedan ramavtalet kom till och flera entreprenörer som trodde att de skulle få jobb via avtalet, eftersom de var billigast, har inte hört ett knyst från kommunen. - Inte en förfrågan har jag fått, säger en person som hoppades på jobb.Bengt Höglund på gatukontoret säger att det beror på att man inte efterfrågat den maskintyp som entreprenörerna tillhandahåller. I ett fall handlar det om vikten på en grävmaskin. Frågan är om en 16 ton tung grävmaskin är bättre och effektivare än en som väger 15. - Har du ägt en grävmaskin eller? ger Höglund som svar när VT frågar. Andra, bland annat personer som håller utbildningar i att köra grävmaskin, förklarar mer pedagogiskt.- Det skiljer ingenting.- Det är en försumbar skillnad, säger en annan. - Det är en hårfin skillnad, det är nästan inkompetent att fråga efter det.VT har pratat med fem olika entreprenörer som alla vittnar om att det är nästan uteslutande två grävföretag som får alla jobb hos gatukontoret, trots att billigare alternativ finns enligt dem. - Det handlar inte om att vi inte får köra, men när man har gjort en upphandling på ett ramavtal och det inte följs reagerar vi. Det har nu gått 14 månader och vi inte fått en enda förfrågan. Något jobb borde väl ha passat för vår verksamhet? - Något är fel när man uppfyller avtalet ordagrant och har lägst pris. Jag bor ju i Västervik och ser ju vem som gräver. Vi vill ha en förklaring.
Ramavtalet
Ramavtalet för grävtjänster är uppdelat efter maskintyper, skopor, vikter och funktioner. Det finns sex klasser med entreprenörer rankade efter pris. Entreprenörerna som VT pratat med ligger i topp i fyra klasser; hjulburen grävmaskin 15 ton, grävlastare 7-10 ton, grävlastare tyngre än 10 ton och lastmaskin. Ramavtalet kom till för att det inte skedde några upphandlingar av nämnda tjänster, trots att kommunen som offentligt organ ska upphandla. Avtalet gäller till och med februari 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om