2013 ödelades stora delar den gamla fabriken Järnförädlingen i centrala Västervik i en explosionsartad brand. En rad företag och verksamheter fick se sina lokaler gå upp i rök. Bland dem som klarade sig fanns Klättercentrat. Det betyder inte att föreningen gick opåverkad ur branden. Lokalerna stod utan fungerande värmesystem – dessutom har det sedan dess vilat en stor osäkerhet över området.
– Fastighetsägaren vill ta fram en ny detaljplan och riva de gamla byggnaderna, säger Jim Wasmuth, från Västerviks klätterförening.
För Klättercentret har det inneburit stora brister, med kalla och slitna lokaler, samtidigt som man inte vågar satsa på en renovering. Till det kommer att de nuvarande lokaler är trånga för den växande verksamheten. I dag finns det exempelvis en barnverksamhet med 50 deltagare. Fler barn står på kö, men lokalerna säger stopp.
– Vi skulle kunna ha det dubbla, säger Jim Wasmuth.
Föreningen har hittat lämpliga lokaler i Mullskopan bakom Coop. Det är hyfsat centralt belägna lokaler. Föreningen har ritat på hur lokalerna skulle kunna disponeras med tydliga avdelningar för barn och vuxna.
– Behoven är olika. Barnens banor ska vara mer lekfullt inriktade. I dag blandas elit- och barnverksamhet i lokalerna, säger föreningens ordförande Stefan Rasmussen.
Han pekar på de satsningar som kommunen gjort för att etablera sig som en destination för klätterturism. Västervik har unika möjligheter när det gäller utomhusklättring – men det kräver även en bra inomhusanläggning. De flesta nybörjare börjar med att klättra inomhus, och för turisterna blir klättergymmet en naturlig träffpunkt när man inte är ute i naturen.
– Ska utomhusverksamheten fortsätta att utvecklas krävs att vi har en återväxt, säger Stefan Rasmussen.
I höstas var kontakterna täta med kommunen. De senaste månaderna har det blivit tystare, och nu väntar föreningen på ett besked.
Man pekar på att föreningen är beredd att betala en hyra. De investeringar som behöver göras i klätterväggar skulle till stor del kunna göras med bidrag utifrån. Föreningen har tittat på Sävsjö och Kalmar där det idag finns moderna anläggningar. De har kunnat byggas med bidrag bland annat från Riksidrottsförbundet och allmänna arvsfonden.
Andreas Aldrin, som ingår i den projektgrupp som arbetat med den nya lokalerna är optimistisk. Han pekar på de ritningar som finns för hur de nya lokalerna skulle kunna vara inredda:
– Vi hade inte lagt ner det här jobbet om vi inte haft en bra dialog med kommunen.