Erik Wallmark är psykolog och tror på utbildning när det kommer till vårt känsloliv.
– Ångest eller rädsla är en av alla känslor som finns på vår känslopalett. Frågan är hur vi relaterar till dem.
Det säger Erik Wallmark som är psykolog på Esplanadens hälsocentral. För drygt en månad sedan började han tillsammans med en sjuksköterska att hålla öppna föreläsningar för alla som är intresserade av ämnet, och som är listade på hälsocentralen. Föreläsningarna varar 75 minuter och kan vara en början på processen att ändra på sättet som vi ser på våra negativa känslor. För Erik Wallmark tror att utbildning kan var ett steg till en hälsosammare synsätt.
– Vi lär oss massor om andra saker i skolan men när det kommer till känslor så lär skolan oss ingenting egentligen, vilket är lite underligt.
Psykisk ohälsa är inte samma sak som psykisk sjukdom. När de negativa känslorna tar överhand och börjar hindra oss i vardagen, och hindra oss från att göra det vi egentligen vill, så kan det vara dags att lära sig hantera situationen. De flesta som söker hjälp hos Erik Wallmark är kvinnor, cirka 85 procent. Men drabbas kvinnor mer av psykisk ohälsa än män?
– Det vet jag inte om man kan säga. Kvinnor söker hjälp i större utsträckning och kanske är mer i kontakt med sina känslor än vad män är, säger han.
Enligt Erik Wallmark är det fortfarande så att det är mer okej för kvinnor att vara sårbara.
– Det är något slags omvänt förtryck. Jag kan tycka synd om män som inte ”får” visa känslor enligt samhällets normer.
Erik Wallmark pratar också om stress.
– Många kvinnor i dag ska topprestera på jobbet men även när de kommer hem. Det finns ingen tid för återhämtning och den negativa stressen tar över. Och så får man ont eller söker vård för någonting som kan ha att göra med psyket egentligen. Det finns undersökningar som visar att cirka en tredjedel av alla besök i primärvården är orsakade av psykisk ohälsa.
Än så länge har fyra föreläsningar hållits och fler ska det bli. Enligt Erik Wallmark kan det handla om att bryta en vana och våga konfrontera det som ger ångestkänslor men också att lära sig om hur kroppen reagerar vid stress och oro.
– Det är ingen gruppterapi det handlar om, alla som är intresserade och listade här kan komma och lära sig lite mer om hur det fungerar i kroppen. Ofta får vi till en intressant diskussion.
Föreläsningarna hålls varje torsdag mellan klockan kvart i fem och klockan sex på hälsocentralen.