Föredetta landstingschef får inte betalt för övertid

Jobbade 55­60 timmar i veckan för att lösa läkarkrisen.

Västervik2002-03-07 06:00
Anders Liffner, före detta verksamhetschef för vårdcentralerna i Vimmerby och Hultsfreds kommuner, har skrivit till politikerna i landstingsstyrelsen. Anledningen är ett övertidsberg som han drog på sig under sin tid som chef.
I brevet berättar om den tuffa arbetsuppgift som han ställdes inför...
­ Situationen var minst sagt kritisk. Ingen vårdcentral utom Virserum hade alla läkartjänster besatta. Övriga personalgrupper hade också vakanser och var illa organiserade.
Ordern från sjukvårdsdirektören var:
­ Du får göra vad du vill, bara du röjer upp i nordväst.
Liffner fortsätter i brevet:
­ Jag tog mig an uppgiften med en enda målsättning, nämligen att klara detta.
Problemet var att snart visade det sig att 40 timmars arbetstid i veckan inte räckte till. Det blev istället fråga om 55­60 timmar.
I det läget hörde han av sig till Sonny Johansson och personalsekreteraren Ann-Sofie Sjöstam.
­ Vi var överens om att jag skulle ta ut ledighet så snart situationen lugnade ner sig.
När Liffner slutade på befattningen i augusti 2001 hade han fortfarande inte haft möjlighet att ta ledigt. Då fanns det ett övertidsberg på 700 timmar.
­ Jag är medveten om att jag skulle ha tagit ut min övertid i ledighet, men det var omöjligt då jag ville lägga de sista pusselbitarna på plats innan jag slutade, skriver han.
Liffner tycker att han lyckades med den uppgift som han ställdes inför. Samtliga läkartjänster var tillsatta och den övriga organisationen med sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare var också i ordning. Enda problemet var att budgeten överskreds. Det menar Liffner berodde på att han inte fick utlovade tillskott.
Han berättar också att han i sitt arbete kom i kontakt med läkare som kunde ha tänkt sig att arbeta i Överum och på Stora Trädgårdsgatan i Västervik. De kontakterna togs inte till vara av landstinget.
När Liffner slutade hade han ett samtal med sjukvårdsdirektören Sonny Johansson. Liffner föreslog att han skulle kompenseras med pengar för sin övertid, men Sonny Johansson sade nej.
Enligt Liffner tyckte visserligen Sonny Johansson att det var rimligt att Liffner fick pengar men att en sådan utbetalning inte skulle accepteras av revisorerna.
­ Han ville inte äventyra sin egen tjänst, står det i brevet.
Anders Liffner vill inte kommentera brevet till VT. Han hade hoppats att övertidsfrågan kunde ha retts ut i tysthet.
Sonny Johansson säger att han och Anders Liffner haft en diskussion.
­Problemet är att han inte hade rätt till övertidsersättning. I landstinget gäller principen att personer med löner över 25000 kronor inte får övertidsersättning. Detsamma gäller för mig. Jobbar vi mycket övertid förväntas vi lösa det genom att ta ut ledighet.

Framgick det klart av anställningsavtalet?
­ Det fanns bara ett muntligt avtal mellan mig och Liffner, men vi har båda jobbat i landstinget och borde veta vad som gäller.
Vad fick han för svar när han vände sig till dig och Ann­Sofie Sjöstam om övertiden?
­ Vi gjorde klart att han fick lösa det genom att ta ledigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om