Fördubblad folkmängd - ändå gick brottsligheten ned

Trots en nästan fördubbling av folkmängden i Västervik runt förrförra sekelskiftet så gick brottsligheten ned. Ändå var den påfallande hög. Det konstaterar Eva Andrén, Västervik som skrivit en B-uppsats i historia där hon jämfört två perioder, före och under höjdpunkten av industrialiseringen.

Älskar historia. Eva Andrén kan mycket väl tänka sig att arbeta med historisk forskning, tidigare arbetade hon som undersköterska, snart ska hon skriva om Sankta Gertruds sjukhus.

Älskar historia. Eva Andrén kan mycket väl tänka sig att arbeta med historisk forskning, tidigare arbetade hon som undersköterska, snart ska hon skriva om Sankta Gertruds sjukhus.

Foto:

Västervik2005-09-22 00:25
Perioderna som Eva Andrén jämfört är 1881 till 1885 respektive 1914 till 1918. År 1885 bodde 6 500 personer i Västerviks stad och 1918 var de 11 200, så Västervik har inte vuxit särskilt mycket på de senaste 90 åren.
- Anledningen till befolkningsökningen var främst industrialiseringen, berättar Eva Andrén. Slip Naxos etablerades 1913, andra industrier som växte upp var pappersbruk, spikfabrik, Järnförädling och tändsticksfabrik samt flera stenhuggerier. Varvsindustrin fanns kvar men var på nedgång.
År 1890 fanns 155 fabriksarbetare i Västervik medan de var 1 800 år 1917.
- Folk bodde trångt och dåligt. Ofta delade man rum och lägenheter. Samtidigt rasade ett världskrig. Priset på matvaror steg och lönerna hängde inte med. Dessutom var det ransonering på livsmedel. Ett av resultaten var hungerkravallerna i Västervik.

Eva Andrén har begränsat sin forskning till mindre, men bötesbelagda brott, så kallade "sak­öreslängder".
- Jag har gått igenom domböcker från Västerviks rådstufvurätt och kartlagt "saköreslängderna", de grövre brotten har jag inte ägnat mig åt och de faller utanför min statistik.
Brotten kan vara fylleri, ofredande, störande av ordningen och att köra häst och vagn på fyllan till exempel. Under krigsåren skiftar brotten till svarthandel, olaga handel med alkohol, mixtrande med vikter och egendomsbrott. "Nödkriminaliteten" ökar alltså.
- Ändå är det procentuellt fler som döms under de fyra åren mellan 1881 och 1885 än under 1914 och 1918. 1880 är det 12,5 procent av befolkningen som döms medan det "bara" är tio procent under den senare perioden. Men det är inte så att var tionde person döms utan flera personer återkommer och några ganska ofta.

Eva Andrén läser kulturvetarutbildningen på Linköpings universitet och kan mycket väl tänka sig att arbeta med historisk forskning i framtiden. Tidigare arbetade hon som undersköterska inom akutsjukvården.
- Det finns faktiskt väldigt lite skrivet om Västervik, säger Eva Andrén.
Närmast ska Eva Andrén skriva en C-uppsats och där tänker hon utgå från patientjournalerna från Sankta Gertruds fasta paviljong. Journaler som är mer än 70 år gamla är offentliga.
- Exakt hur jag ska lägga upp arbetet har jag inte bestämt, just nu håller jag på att läsa in mig, men det finns mycket information att sammanställa och dra slutsatser av. En mycket viktig del av Västerviks historia.
RådhusrättVästervik (nuvarande Gamleby) är en av landets äldsta tingsställen. Ur tingsstället växte Tjust häradsrätt fram. Häradsrätten dömde över hela häradet frånsett staden, som flyttade från nuvarande Gamleby till nuvarande Västervik år 1433. I staden dömde rådhusrätten. År 1959 gick rådhusrätten upp i Tjust häradsrätt som, med en rösts övervikt, valde att flytta tingsstället från Gamleby till Västervik. När häradsrätterna försvann byttes namnet till Västerviks tingsrätt. Den upphörde i år och numera är det Kalmar tingsrätt som dömer i vårt område. Tingssalen i Tjust häradsrätt finns bevarad i Gamleby tingshus och den är öppen för besök efter överenskommelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om