Förbjudet gift i basmatiris

Tre av sju basmatiris på storpack innehåller så höga halter bekämpningsmedel att de inte får säljas i Sverige, visar Testfaktas laboratorieanalys. I ett av fabrikaten hittades ett förbjudet gift som låg fyra gånger över gränsvärdet.

Det långkorniga riset importeras främst från Indien och Pakistan.Foto: ShutterstockD

Det långkorniga riset importeras främst från Indien och Pakistan.Foto: ShutterstockD

Foto:

Västervik2011-11-14 00:00

Se hela testresultatet som pdf-fil.

Flera tidigare undersökningar i såväl Sverige som andra länder har visat på förekomst av olika gifter och kemikalier i basmatiris. När Testfakta undersökte basmatiris 2008 var det till exempel flera risfabrikat som hade för höga halter av mögelgift. Denna gång har vi analyserat ris på storpack och resultaten visar att problemen kvarstår. Alla fabrikat utom ett innehåller mögelgifter och tre av sju har för höga halter bekämpningsmedel. I Shiva Sela hittade laboratoriet rester av antimögelmedlen karbendazim och benomyl som låg nästan fyra gånger över gränsvärdet.

Enligt Kemikalieinspektionen är båda ämnena klassade som toxiska och kan störa människans reproduktionsförmåga och ge fosterskador. Benomyl är förbjudet inom EU och Kemikalieinspektionen har försökt få unionen att även förbjuda karbendazim. Peter Bergkvist är bekämpningsmedelsexpert på myndigheten.

- Det är ingen tvekan om att de här ämnena är problematiska. Förutom att de kan påverka reproduktionen misstänks de även vara cancerogena. För att vara på den säkra sidan bör man inte exponeras för dem på något sätt, säger han.

Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker dock inte att den uppmätta halten är uppseendeväckande eller utgör någon hälsorisk för konsumenter som äter riset.

- Halterna ligger över gränsvärdet riset och får därför inte säljas. Men EU:s gränsvärde för karbendazim och benomyl är lågt satta eftersom ingen har ansökt om ett högre gränsvärde för just ris. Då sätter man per automatik gränsvärdet vid den lägsta bestämningsgränsen, säger hon.

Peter Bergkvist vill helst inte diskutera gränsvärden för livsmedel eftersom det är Livsmedelsverkets bord. Men han har en annan syn på saken. Att gränsvärdet är lågt satt är en direkt konsekvens av att benomyl är förbjudet, enligt honom.

- Det kan olika mycket relevans för olika ämnen. Men det i det här fallet anser jag att det har stor relevans, säger han.

I Daavat och Euroshopper hittades rester av antimögelmedlet isoprotiolan som ligger tre respektive två gånger över gränsvärdet.

- Ämnet är inte godkänt inom EU och det finns inte så mycket information om det. Men troligen är det inte heller här någon risk för konsumenter eftersom halterna är relativt låga, enligt Anneli Widenfalk.

Alla undersökta risfabrikat är köpta i storpack. Flera av dem säljs i så kallade etniska affärer och vänder sig till grupper som äter ris dagligen. Men inte heller storätare av basmatiriset behöver vara oroliga, enligt Anneli Widenfalk.

- Halterna är så låga att man skulle behöva äta orimliga mängder ris för att det skulle bli ohälsosamt.

Det är här är inte första gången som man hittar höga halter bekämpningsmedel i basmatiris. I Tyskland stoppade myndigheterna i fjol tiotusentals ton basmatiris från Indien och Pakistan. Riset innehöll just karbendazim och isoprotiolan och de uppmätta halterna var ungefär samma som i Testfaktas test.

- Att man stoppar livsmedel behöver inte bero på att det baseras på någon konsumentrisk. Men produkter som ligger över gränsvärdena bryter mot lagstiftningen och får inte säljas, säger Anneli Widenfalk.

Att risodlarna använder antimögelmedel beror troligtvis på att risken för mögelgifter har visat sig stor när det gäller just basmatiris. Det långkorniga riset importeras främst från norra Indien och Pakistan och mögelsvamparna kan till exempel bildas om riset förvaras och fraktas i fuktiga utrymmen.

Trots att odlarna besprutat riset visar Testfaktas analys att alla fabrikat utom ett innehåller det mycket hälsofarliga mögelgiftet aflatoxin B1. Samma gift som blev uppmärksammat i veckan då barnmatsföretaget Semper fick kritik för att dölja förekomsten av det i sitt barnsnacks. Ingen av basmatirisen överstiger gränsvärdet, men Katoz, Habib, Eldorado och Daavat ligger inte långt under.

- Aflatoxin är mycket giftigt och cancerogent. Men så länge halterna håller sig under gränsvärdet är det ingen risk för konsumenter, säger Anneli Widenfalk.

Carbendazim Benomyl

Carbendazim och Benomyl är två olika ämnen men eftersom Benomyl snabbt bryts ned till Carbendazim vid själva analysen anges halten för båda ämnena. Även gränsvärdet är satt för kombinationen av de båda ämnena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om