FN:s klimatpanel IPCC släppte i måndags en ny alarmerande rapport. Havsnivåerna stiger rekordsnabbt, isarna smälter och vädret blir alltmer extremt, visar rapporten, och de kraftiga klimatförändringar vi nu upplever saknar helt motstycke i historien.
Världen är under förändring. Om några år kommer naturen omkring oss se helt annorlunda ut, och omständigheterna för oss människor kommer förändras. Så även i Västerviks kommun, det menar Kristina Holdar-Eskilsson, gymnasielärare i geografi.
– Västerviksborna behöver förbereda sig på att bli blöta om fötterna, säger hon.
Klimatet blir varmare i Sverige, somrarna blir torrare, nederbörden ökar och risken för översvämningar blir större – samtidigt som det kommer råda brist på dricksvatten. I Västervik kan vi framför allt förvänta oss att vattennivåerna kommer orsaka problem.
– Folk som bor vid kustområden kommer framför allt påverkas av vattennivåer. Under de extremt torra somrarna kommer vattenflödet minska kraftigt. Samtidigt kommer vi få fler översvämningar när de stora regnskurarna kommer, säger Kristina Holdar-Eskilsson.
Att använda dricksvatten för att bevattna åkrar och trädgårdar är snart ett minne blott.
– Brunnar kommer att sina. Det är bara en liten del av det vatten som finns som vi faktiskt kan dricka.
De småländska jordbrukarna och skogsägarna kommer påverkas kraftigt av det nya klimatet.
– De torra somrarna gör så att jordbrukare kommer behöva anpassa sig till nya grödor. Och kanske framförallt nya skadedjur, det finns en hel del skadedjur som trivs i ett torrare klimat, säger Kristina Holdar-Eskilsson.
Ett av de skadedjur som redan nu hotar svenska skogsägare är barkborrar.
– Häromkring har vi så kallad moränjord, det gör så att jordarna torkar ut ännu snabbare. Det gillar barkborren. Sen kommer skogsbränder bli vanligare också.
Västerviks kommun jobbar sedan flera år tillbaka med att rusta sig för klimatförändringarna.
– Sedan 2014 har vi haft en översiktsplan för klimatanpassning. Vi ska ta hänsyn till klimatförändringar i all planering, säger Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på samhällsbyggnadsenheten.
Man arbetar bland annat med att separera dag- och avloppsvatten för att undvika att reningverket svämmar över. Dessutom byggs dammar för att samla vatten till bevattning, berättar Gun Lindberg.
– När det kommer till översvämningar så finns såklart problem med stora asfalterade ytor. Vi separerar dag- och avloppsvatten, och bygger bevattningsdammar.
Men är Västervik rustat för klimatförändringarna?
– Jag tror hela världen är dåligt rustad, men vi är i alla fall medvetna om problematiken.
Trots det menar Gun Lindberg att man inte är alltför orolig för lokala katastrofer.
– Jag är mer orolig för världen än för just Västervik. Det finns vissa områden här där det kan bli problem, men globalt sett är problemen enorma, säger Gun Lindberg och fortsätter.
– Vi jobbar mycket med de här frågorna, men det är inte så att vi är panikslagna. Det är bra om så många som möjligt får upp för ögonen för problemen.
Klimatet förändras i extremt hög takt. Mänskligheten måste ställa om, det menar Kristina Holdar-Eskilsson.
– Människor måste anpassa sig efter de nya klimatförändringarna. Vi kan inte stoppa den naturliga processen, vi är inte gudar, säger Kristina Holdar-Eskilsson och fortsätter.
– Värmen kommer, stormen kommer, översvämningarna kommer, skadedjuren kommer. Moder jord har fått nog.