Bilförare åtalas efter dödsolycka vid Slottsholmen

En kvinna i 40-årsåldern åtalas för vållande till annans död efter olycka på Slottsholmsvägen i oktober i år.

Det var vid ett av övergångsställena mitt för slottsruinen som olyckan inträffade i höstas.

Det var vid ett av övergångsställena mitt för slottsruinen som olyckan inträffade i höstas.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2025-02-04 14:04

En äldre man dog efter att han blivit påkörd i samband med att korsade ett övergångsställe. Föraren åtalas för att inte ha iakttagit väjningsplikt vid övergångsstället och inte anpassat körningen utifrån skymd sikt.

Olyckan inträffade på lördagsförmiddagen den 19 oktober i höstas. Mannen skadades svårt vid olyckan och fördes till Västerviks sjukhus. Han fick senare föras vidare till universitetssjukhuset i Linköping där han senare avlider.

En stor del av bevisningen bygger på förhöret med den misstänkta kvinnan. Hon berättar om bilfärden. Hon och ett barn ska hämta upp ytterligare en person.

Hon säger själv att hon sett till att starta bilfärden i god tid. Det är en solig morgon med torra vägar. Hon känner väl till Slottsholmsvägen och de övergångsställen som finns där. Av vana brukar hon sakta ner till 30 redan där det är 50-sträcka.

När de närmar sig övergångsställena den här morgonen blir hon plötsligt osäker på gatuadressen där de ska stanna till. Hon sträcker sig efter mobilen för att ge den till sitt barn för att kolla upp. Hon ångrar sig när hon ser att barnet pysslar med annat. När kvinnan tittar upp igen får hon solen i ögonen.

Hon blir bara bländad någon kort sekund, men när ögonen vänjer sig ser hon något på övergångsstället alldeles framför bilen.

– Plötsligt står han bara där. Jag tvärbromsar med allt vad jag har, berättar kvinnan i förhöret.

Av protokollet framgår att förhöret är känslosamt. Kvinnan säger att olyckan är det värsta som hänt i hennes liv, och att hon efteråt gått igenom olycksförloppet gång efter gång. 

Förhörsledaren frågar henne om hur hon hanterade mobilen och om hon borde gjort något när hon blev bländad. I förhöret säger kvinnan att hon bedömer att alltsammans gick så snabbt, från det att hon blev bländad till det att mannen stod där, att hon inte vet vad hon kunde ha gjort annorlunda.

Hon erkänner med andra ord händelseförloppet. Däremot nekar hon i förhöret till brott.

I en promemoria som skrivits i efterhand tar försvarsadvokaten upp att den påkörde mannen avlider först 15 dagar senare efter att ha drabbats av komplikationer med en infektion och antibiotikabehandling. De initiala skadorna från påkörningen hade åtgärdats och stabiliserats. Man väcker frågan om det tillsammans med en befintlig sjukdom kan ha varit avgörande för att han dog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!