Förändringar på gång i kommuntoppen
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson stänger inte dörren för ett avhopp från kommunalrådsposten senare under mandatperioden. Samtidigt är det troligt att också flera andra namn byts ut i kommunens topp.
Öppen för förändring. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson är inte säker på att han sitter kvar som kommunalråd hela nästa mandatperiod. "Nytt friskt blod behövs i kommunpolitiken", säger han. ARKIVFOTO: MATTIAS AHLM
Foto:
Det säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m) om de förändringar som är att vänta efter valet den 17 september. Flera namn i olika nämnder lär bytas ut, och kommunalrådet kan själv tänka sig att byta arbete under de närmaste fyra åren.
- Jag är öppen för utveckling. För mig är det viktigaste att jag har förtroende för det jobb jag utför, säger han.
Efter valet ser den politiska kartan delvis ny ut i Västervik. Moderaterna gjorde ett kanonval och mer än fördubblade sina mandat i kommunfullmäktige. Samtidigt förlorade samtliga andra partier i fempartisamarbetet väljarstöd.
Det innebär att moderaterna ensamma har fler mandat än centern, folkpartiet, kristdemokraterna och vdm tillsammans. Men någon större effekt på samarbetet får detta inte, säger Harald Hjalmarsson.
- Som största parti måste vi vara extra generösa med att dela med oss av de platser vi kan kräva. För mig är det självklart att alla partier i samarbetet är lika mycket värda, säger han.
Därför frångås inte principen att alla samarbetspartierna har två representanter var i den grupp där samarbetet styrs och utvecklas.
Denna så kallade 35-grupp - namnet är taget efter antalet mandat samarbetspartierna gemensamt har i kommunfullmäktige efter valet - sitter nu i förhandlingar om vilka frågor som ska drivas och vilka personer som ska sitta med i de olika nämnderna.
Flera förändringar är att vänta, men några förfrågningar som vem som vill sitta på vilken post har ännu inte gått ut. Det är för tidigt för det, säger Harald Hjalmarsson.
- Men jag har haft privata samtal med flera personer och några funderar på att inte fortsätta med politiken. Det lär bli förändringar, säger han.
Däremot är det inte säkert att moderaternas framgångar i valet avspeglas i fler ordförandeposter.
- I första hand måste man hitta rätt person till ordförandeposten och se till att gruppen fungerar bra, och då kan man inte bara titta på hur många mandat de olika partierna fick i valet, säger han.
Innan platserna i nämnder och styrelser fördelas ska 35-gruppen ta fram de sakfrågor som partierna vill sätta i fokus de närmaste fyra åren. En lokal programförklaring presenteras under andra halvan av november, där de viktigaste politiska frågorna för kommunen lyfts fram.
Programförklaringen ska dels bygga på den strategiska plan som kommunfullmäktige antog i början av sommaren, dels på de valmanifest som de olika partierna tog fram i valrörelsen.
- Varje parti diskuterar först internt vilka frågor de tycker är viktigast. Sedan får vi koka ner valmanifesten så att vi gemensamt kan komma överens om politiken, säger Harald Hjalmarsson.
Redan nu står det dock klart att samarbetspartierna lär ta hänsyn till vissa frågor i programförklaringen. Det handlar bland annat om ekonomin och det balanskrav som finns, kostnader för pensioner och pensionsavgångar och Holiday Clubs planer på en semesteranläggning och de krav detta ställer på kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!