Förändringar i psykiatrin oroar

Barn och unga som mår dåligt riskerar att hamna mellan två stolar. BUP har nämligen omorganiserats och det råder förvirring angående vem som bär ansvaret för att hjälpa de unga och deras familjer.

Christel Dorch och Joakim Jansson är två medlemmar i ledningsgruppen för "Ung och Trygg i Västerviks kommun" och de vill lyfta frågan och skapa jdebatt.

Christel Dorch och Joakim Jansson är två medlemmar i ledningsgruppen för "Ung och Trygg i Västerviks kommun" och de vill lyfta frågan och skapa jdebatt.

Foto:

Västervik2011-08-31 00:00

Joakim Jansson är projektledare för "Ung och Trygg i Västerviks kommun", och tillsammans med Christel Dorch, elevhälsochef, har han tagit kontakt med landstinget för att ventilera oron över situationen.

Dorch berättar om den nya organisationen och förändringar som den inneburit, och också om svårigheterna med att få svar på frågor som man vill ställa. Förändringarna innebär att BUP har fått ett förändrat uppdrag och istället för att göra basutredningar nu ska ägna sig åt specialistvård. Problemet är tveeggat för i och med BUP:s förändrade roll, en roll som man i dagsläget är dåligt rustad för, så försvinner den instans som gör basutredningar.

- Som det ser ut i dag vet vi inte vem som äger frågan och det råder osäkerhet. Genom det här brevet vill vi lyfta frågan och få till en diskussion. Det är viktigt att poängtera att det inte råder någon osämja eller att vi har någon slags schism med landstinget utan vi vill ha svar och se till att problemen uppmärksammas.

Man undrar bland annat vem som bär ansvaret för den första behandlingsinsatsen nu när BUP inte gör det.

- Vi vet inte hur väl rustad primärvården är för den här typen av frågor, kan de klara av att göra basutredningar? Som det ser ut i dag så ökar skolans ansvar hela tiden och våra skolpsykologer och kuratorer är redan överbelastade med fall som de egentligen bör skicka vidare. Frågan är bara vart.

Jansson befarar att förändringarna försvåra vården av de unga och förvärrar en redan jobbig situation. Han befarar också att det kan bli problem vid vidare hänvisning.

- Det finns en stor risk att man bara blir omkringskickad. Har man det redan svårt så blir det bara värre av att vara osäker. Sen ändringen fattas det rutiner och struktur som klart säger vem som ska göra vad och detta måste vi få reda på.

Christel Dorch fortsätter.

- Det är redan en svår situation och nu kan man falla mellan två stolar. Vi inom skolan gör så gott vi kan men det måste finnas en basnivå inom barnpsykiatrin som kan ta emot de unga och deras familjer när de har behov utav det. Idag är det oklart vem som ska göra detta och om de klarar av att göra det. Vi måste få till en konstruktiv diskussion.

Förändrat situation

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har förändrats. Från att bland annat ge stöd, göra basutredningar och behandla ska man i dag istället ägna sig åt specialistverksamhet.

Basutredningarna ska i dag göras av primärvården.

En basutredning är en samlad bedömning av de åtgärder, behandlingar och grundbehov som finns. På den grundar man sina åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om