Föräldrar om nya intygskravet: "Inte oroliga"

Det nya kravet på arbetsgivarintyg till barnomsorgen verkar inte vara någon stor sak för de föräldrar som VT bad kommentera beslutet under onsdagen.

Sandra och Rickard Mårdh tror inte att det är så många som lämnar barnen tidigare än vad de måste på förskolan.

Sandra och Rickard Mårdh tror inte att det är så många som lämnar barnen tidigare än vad de måste på förskolan.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-04-17 20:00

Nyheten i korthet

  • Nya kravet på arbetsgivarintyg till barnomsorgen stöter inte på motstånd bland föräldrar i Gamleby och Västervik.
  • Föräldrar anser att intygskravet säkerställer att barnen är på förskolan under de tider de ska vara där.
  • Trots att det kan innebära extra arbete för vissa, är föräldrarna inte oroliga för att det ska bli krångligt.

Vi träffar Jessica Hamilton och döttrarna Elsie och Ebba utanför förskolan Solkullen i Gamleby.

– Jag tycker att det är bra. Det säkerställer att barnen är där den tid som de ska vara där, säger Jessica Hamlilton vars yngsta dotter Ebba går på förskola. Elsie går i förskoleklass och på fritids.

undefined
Jessica Hamilton med döttrarna Ebba och Elsie. Fyraåriga Ebba går på förskolan Solkullen medan Elsie som är sex år har börjat på Åbyängskolan där hon går på fritids.
undefined
Jessica Hamilton med döttrarna Ebba och Elsie.
undefined
Hassan Hadrous barn går på förskolan Solkullen i Gamleby. Han försöker hämta barnen tidigare om det går.

Gamlebybon Hassan Hadrous är också på väg att hämta sina barn på förskolan.

– Det spelar ingen roll. Jag och min fru driver två företag så vi bestämmer tiden själva. Rent allmänt är det väl en bra grej. För egen del försöker jag hämta tidigare om det går. Den här veckan har vi hämtat barnen klockan 14 två dagar trots att vi egentligen jobbar till 16, säger Hassan Hadrous.

undefined
Sandra och Rickard Mårdh tror inte att det är så många som lämnar barnen tidigare än vad de måste på förskolan.

I Västervik är Sandra och Rickard Mårdh på väg för att hämta sin femårige son på förskolan Galaxen. De har inte hört talas om beslutet förrän VT redogör för det, men känner inte att det kommer att få någon större påverkan för deras egen del. 

– Vi har båda fasta scheman så det borde inte vara några konstigheter. Det är säkert knepigare för de föräldrar som jobbar kvällar och skift, tror Rickard.

Om det finns ett behov av att kontrollera så att föräldrar inte har sina barn på förskola och fritids på andra tider än vad de faktiskt är berättigade till, har de ingen uppfattning om.

– Här är det många som lämnar vid kvart i sju på morgonen och ingen skulle väl orka lämna så tidigt om de inte behövde, säger Sandra och skrattar.

undefined
Jonas Hellström med dottern Elsa är både förälder och arbetsgivare och hoppas att de nya kraven inte ska innebära extra jobb för de inblandade.

Jonas Hellström har sina två döttrar på fritids respektive förskola i Västervik och han har egentligen inga superstarka åsikter kring det nya beslutet.

– Jag hoppas bara att det inte medför en massa extra jobb för någon, säger han och syftar då på såväl föräldrar och anställda, som arbetsgivare.

Han driver själv företag och kommer i den rollen att behöva administrera de efterfrågade arbetsgivarintygen för anställda som har barnomsorg för sina barn. Men han är inte särskilt orolig över att det ska bli krångligt.

– Jag tror på politikerna när de säger att detta ska lösas smidigt, säger han.

Huruvida många fuskar med arbetstiderna för att kunna ha barnen längre på förskolan, har han ingen uppfattning om.

– Det är ju inget som folk pratar om i så fall, så det är svårt att veta när man inte fuskar själv. Ett sådant här system kan säkert vara jättebra för vissa och sämre för andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!