"Föräldrar måste ta större ansvar"

Ungdomars framfart på EU-mopeder är något som upprör allmänheten i Västervik.
Från flera håll i kommunen kommer rapporter om okynneskörning.
- Föräldrarna måste ta ett större ansvar, säger Bo Karlsson, trafikpolis.

Föräldraansvar. Trafikpolisen Bo Karlsson efterlyser ett större föräldraansvar för mopedburna ungdomar. Många har ändrat mopedernas inställningar så att de går alldeles för fort. Fredagens olycka på Idrottsgatan är den hittills allvarligaste. Foto: Matilda Ahl

Föräldraansvar. Trafikpolisen Bo Karlsson efterlyser ett större föräldraansvar för mopedburna ungdomar. Många har ändrat mopedernas inställningar så att de går alldeles för fort. Fredagens olycka på Idrottsgatan är den hittills allvarligaste. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-09-12 00:25
I de medborgarundersökningar som polisen genomför med jämna mellanrum har det visat sig att de allra flesta har klagomål när det gäller trafiken i deras närhet.
Från Loftahammar har det under lång tid kommit rapporter om mopedungdomar som "terroriserar" omgivningarna.
Polisen har gjort försök att stoppa deras framfart men ungdomarna bara vänder moppen och kör undan på någon liten skogsväg där polisen inte kan följa efter.

I fredags inträffade en allvarlig olycka på Idrottsgatan i Västervik. En mopedist körde rakt ut från Östra Ekdalsgatan, i mycket låg fart, och kolliderade med en minibuss. Mopeden klämdes fast under kofångaren. Föraren slungades i väg, liksom passageraren som satt bakl på mopeden. Passageraren hade hjälm och skadades trots det mycket svårt i huvudet och vårdas i Linköping för sina skador.
- Det är tragiskt och vi får verkligen hoppas att han klarar sig, säger Bo Karlsson.

Passageraren var mycket noga med att han skulle ha hjälm när han skulle åka med. Föraren lånade ut sin hjälm. Föraren fick i går lämna sjukhuset.
Klagomål framfördes direkt efter olyckan. EU-mopeder far fram i hög fart och det är dagliga incidenter enligt en närboende.
- Visst får vi in många klagomål men det är tyvärr inte mycket vi kan göra, så folk tröttnar på att klaga, säger Bo Karlsson. I det här fallet har det inte alls gått fort utan det handlar nog om skymd sikt.
En EU-moped, klass I, går fort, ibland mycket för fort.

- Det är lätt att göra ändringar som gör att den kommer upp i hastigheter över 80 kilometer och till och med upp mot 100 kilometer, säger Bo Karlsson.
- Föräldrarna måste ta ett mycket större ansvar. De står ofta som ägare till mopederna av försäkringstekniska skäl. I många fall har jag känslan av att de vet eller känner på sig att det inte står rätt till med mopederna, säger Bo Karlsson.

- Unga förare, i 15-16-årsåldern, har svårt att bedöma avstånd och hastighet och därmed hamnar de i trafikfarliga situationer. Som jag ser det utgör många av ungdomarna en klar trafiksäkerhetsrisk, fortsätter Bo Karlsson.
- Visst har vi en del utredningar där EU-mopeder är inblandade men inte så många som man kan befara när man ser hur de far fram.
Säkerhetssamordnare Joakim Jansson betonar hur viktigt det är att de unga mopedisterna inser att deras framfart utsätter även andra trafikanter för risker.
Just problematiken med EU-mopeder var förra måndagen temat för en diskussion i styrgruppen för säkerhetsfrågor. På mötet diskuterades vilka åtgärder som kan vidtas. Fyra dagar senare inträffade den allvarliga olyckan på Idrottsgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om