Alla barn som föds i Sverige får en k-vitaminsspruta strax efter förlossningen. Det är för att förhindra inre blödningar som i värsta fall kan orsaka dödsfall.
Anders Thåström, barnläkare och verksamhetsansvarig på barnkliniken på Västerviks sjukhus, säger att det på senare år har blivit en klar ökning av diskussioner om k-vitaminet. Föräldrar undrar över nyttan och varför man ska ge den.
– Det tar flera veckor innan barnets egen k-vitaminproduktion kommer igång och under den tiden finns en ökad blödningsrisk. Om frågan kommer upp informerar vi om de blödningar som kan drabba de inre organen och i värsta fall hjärnan. Barnet kan dö eller bli svårt skadad om det överlever. Risken att det händer är liten, men för de som drabbas är det fatalt. Det är viktigt att man som förälder verkligen vet vad man riskerar om man väljer bort k-vitaminet, säger han.
Att ge k-vitaminspruta började man med på sextiotalet. Socialstyrelsen ansåg att det gav så pass bra effekt att alla nyfödda barn skulle få det som rutin.
– Man har sett att ger man en dos ökar koagulationsfaktorerna, blodet blir inte så lättblödande och risken för inre blödningar minskar oerhört mycket, säger Anders Thåström.
K-vitaminet ges i en spruta i den nyfödda bebisens lår. Alternativet att ge det i munnen finns också men det är inte lika effektivt som sprutan.