Föräldrar dricker för mycket

En undersökning som SVT:s Lilla Aktuellt har gjort visar att var femte barn tycker att föräldrar dricker för mycket. - Barn far illa när föräldrarna är berusade, säger Vivi-Ann Blomqvist och Emma Nelson på socialförvaltningens familjeenhet i Västervik.

Emma Nelson och Vivi-Ann Blomqvist, behandlare och samordnare på Familjeenheten i Västervik,                  vill att alla barn ska förstå att de är värdefulla och att det inte är deras fel att föräldrarna dricker.FOTO: KARIN HERTZ

Emma Nelson och Vivi-Ann Blomqvist, behandlare och samordnare på Familjeenheten i Västervik, vill att alla barn ska förstå att de är värdefulla och att det inte är deras fel att föräldrarna dricker.FOTO: KARIN HERTZ

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-12-10 00:00

Vid stora högtider som exempelvis jul dricks det extra mycket alkohol. Det gör många barn rädda och oroliga.

Tycker du att dina föräldrar dricker för mycket? Den frågan ställde Lilla Aktuellt nyligen till 600 mellanstadieelever. Av dem svarade var femte ja.

Ungdomens nykterhetsförbund har gjort en liknande undersökning och även det resultatet visar att en femtedel av de unga är oroliga för att föräldrarna dricker för mycket - speciellt kring jul.

- I samband med julen tycker jag att man som vuxen verkligen ska fundera över om det är alkoholen eller barnen som är viktigast. För mig är det självklart att alla barn har rätt till en vit jul, säger Linda Engström, vice ordförande på Ungdomens Nykterhetsförbund.

På Socialförvaltningens familjeenhet i Västervik har man folk i tjänst över både jul och nyår, även på de röda dagarna.

- För barn som lever i en missbruksmiljö kan julen vara jättetung. Vi försöker jobba förebyggande med vår gruppverksamhet där vi samlas, äter och pysslar med mera, berättar Emma Nelson, behandlare på familjeenheten.

- Barnen måste kunna känna sig trygga. Deras rättigheter väger tungt och vi sätter barnen i första rummet. Det är olagligt att gå till jobbet full, men inte att vara full hemma, tillägger hon och hänvisar till Madeleine Leijonhufvud.

Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt och ifrågasätter i en debattartikel i DN varför det anses mindre allvarligt att utsätta ett barn för en stupfull förälder än att köra bil efter tre glas vin, eller att inte ha betalt tv-avgiften.

"Att uppleva en vårdnadshavares berusning är en fruktansvärd upplevelse för ett barn. Hela dess tillvaro gungar, all trygghet är borta, den vuxnes beteende skrämmer, barnet upplever en total hjälplöshet", skriver Leijonhufvud vidare.

Familjeenheten i Västervik träffar för tillfället runt 100 familjer och då är inte gruppverksamheten inräknad.

- Vi samverkar även med vuxenenheten som jobbar med själva missbruket. Men det är inte alla familjer som har alkoholrelaterade problem, påpekar Vivi-Ann Blomqvist.

Vad pratar ni om med de utsatta barnen?
- Vi pratar om att de inte är ensamma, att det finns fler i samma situation. Vi ser också till att barnen förstår att det aldrig är deras fel att föräldrarna dricker. Barn tar nämligen på sig skulden väldigt ofta. De är lojala mot sina föräldrar och lär sig snabbt att inte prata om vad som händer i hemmet, säger Emma Nelson och berättar vad ett av barnen sa i en av grupperna på familjeenheten:

"Varför dricker man alkohol, man blir så dum då? Jag ska i alla fall aldrig dricka alkohol."

Vivi-Ann Blomqvist och Emma Nelson hoppas att mammor och pappor försöker ha en jul där barnen kommer i första hand.

Hit hör du av dig om du eller ett annat barn far illa

Om du själv far illa eller misstänker att ett barn far illa, till exempel att det misshandlas i hemmet, bör du anmäla det till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.

Socialförvaltningen/Familjeenheten, Västerviks kommun: www.vastervik.se

BRIS (Barnens rätt i samhället): www.bris.se

Barnombudsmannen:  www.barnombudsmannen.se

Rädda Barnen: www.rb.se

Socialstyrelsen, BBIC (Barns behov i centrum): www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj

Barn- och elevombudet: www.skolinspektionen.se/sv/BEO

UMO (Din ungdomsmottagning på nätet): www.umo.se

Polisen: www.polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om