Föräldralediga lärare ?jobbar? på jullovet
För kommunen innebär det här extra kostnader att betala till lärare som inte har något att göra under lovet.
Foto: ANDERS STEINER Lärarna gör inget fel, anser Lars Andesson.
Foto:
Detta bekräftas av Marita Landström på personalenheten vid Västerviks kommun.
?.Lärarna vet ju om sina rättigheter, säger Marita Landström.
De föräldralediga lärarna gör inget olagligt, när de träder i tjänst på jullovet. Alla mamma- och pappalediga har rätt att avbryta sin föräldraledighet tre gånger på ett år.
För arbetsgivaren, Västerviks kommun, innebär det här extra lönekostnader som ofta tvingas betala ut dubbla löner under jullovet, dels till den föräldralediga, dels till dess vikarie.
?.Så är det inte alltid. Vissa vikarier slutar den 21 december för att sedan anställas igen den 10 januari, säger Marita Landström.
Marita Landström får inte fram några exakta siffror på hur mycket Västerviks kommun förlorar på att de föräldralediga gör så här. Det får inte heller Carl-Johan Nirbrant som är ekonom på barn- och utbildningskontoret.
?.Jag hade ingen aning om att det låg till på det här sättet. Det är inget vi budgeterar något extra för.
Carl-Johan Nirbrant framhåller att detta inte är något problem för Västerviks kommun.
?.Det kan i och för sig bero på att kommunens lärarkår till största delen består av 40-talister, fortsätter Nirbrant.
Det här är inget unikt för föräldralediga lärare i Västervik. Så här är det i hela landet och så har det varit länge. Vissa kommuner har till och med börjat att införa arbetsuppgifter för de lärare som väljer att jobba på jullovet. Så långt har det inte gått i Västervik.
?.Det finns säkert föräldralediga lärare som faktiskt arbetar med förberedelse under lovet, säger Lars Andersson, vice ordförande i lärarförbundet i Västervik, som var ovetande om att det låg till på det här sättet. Lars Andersson är nämligen fritidspedagog och har vanlig semestertjänst.
Lars Andersson vill inte uttala sig om de föräldralediga lärarnas moral.
?.De har sin fulla rätt att göra så här, säger Lars Andersson som ändå förstår att det här sticker i ögonen på ?vanligt? folk.
Enligt Lars Andersson är det här är en kvarleva från förr, då lärarna var anställda av staten.
På samma sätt kan föräldralediga lärare göra under sommaren men då får de inte lika hög lön som under jullovet. På sommarlovet är det nämligen ferielön som gäller, vilket baseras på antalet arbetade dagar som läraren jobbat under året.
?.I det här fallet handlar det om inarbetad tid, säger Lars Andersson.
Jullovet däremot ingår i avtalsperioden, och innebär att alla anställda lärare, oavsett om de arbetar eller är föräldralediga har rätt till vanlig lön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!