Föräldralediga lärare i Västervik "jobbar" fortfarande på loven
Fortfarande kan föräldralediga lärare hoppa in och ”jobba” på skolloven, och ha rätt att få lön utan att arbeta. I Västervik råder delade meningar om rättvisan i systemet.
- Jag kan inte svara på det. Det är en rätt de har, det står i avtalen, säger Lena Larsson. Lars Andersson, vice ordförande för Lärarförbundet i Västervik, lägger heller inte någon värdering i om lärarna gör rätt eller fel. Förbundet kommer inte heller arbeta för en förändring i avtalet. - Det skulle bli en försämring för våra medlemmar, säger han. Borde man inte låta de pengar som går till lärarna som är lediga gå till något annat, till exempel att höja lönerna för dem som faktiskt jobbar?
- Höja lönerna vill vi alltid göra. Men vi tror inte att det kommer att hända bara för att man tar bort den här förmånen. Vi har inte det förtroendet för kommuner och landsting. Man har plockat bort så många förmåner förut och vi får ändå inte de löner som vi ska ha, menar Lars Andersson. Ulf Ebegård, rektor på Breviksskolan, tillhör dem som tycker att systemet är orättvist. När föräldralediga lärare vill återgå i tjänst under ett lov på Breviksskolan brukar han försöka se till att de får andra arbetsuppgifter. Han ser positivt på att hans sätt att agera nu prövas i ett fall på en friskola i Stockholm, som stämts för att ha gjort på samma sätt. - Jag tycker att det ska klarläggas hur man får tolka lagen, säger han. På Ludvigborgsskolan håller man inte med. Rektorn Stefan Lundberg ser inte att man skulle kunna tolka lagen på något annat sätt än att lärarna har rätt att vara lediga. Han ger dem därför inte heller några arbetsuppgifter. Ordföranden för barn och utbildningsnämnden, Mats Hugosson, säger att han inte ändrat uppfattning sedan frågan sist var på tapeten. - Det är ett avtal som förhandlats fram som jag inte kan ha några synpunkter på. Dessutom stör jag mig betydligt mer på en annan yrkesgrupp som har samma system, riksdagsledamöterna, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!