Förälder kritiserar förvisning
Mamma tycker att straffen var för hårda och att de slår fel. Inger Wiman avvisar kritiken.
Ni kan läsa brevet här intill.
Hon menar att beslutet slår fel, att politikerna i barn- och utbildningsnämnden skjuter iväg problemen till andra myndigheter, och att de till och med försöker plocka poäng under ett valår.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Inger Wiman (s) avvisar kritiken i brevet.
Det är bra att föräldrar engagerar sig mot narkotika, gärna tillsammans med skolan, men i det här fallet kände vi att vi var tvungna att fatta det här beslutet.
Om hårdheten i straffet säger Wiman:
Vi gjorde bedömningen att det fanns en risk för att andra elever på skolan skulle ta skada om de här ungdomarna fick vara kvar. Det har begåtts mer än vad som framgår i mammans brev.
I det beslutsunderlag som politikerna hade att tillgå så sades det att narkotika hade hanterats på skolan. Den hade flyttats mellan skåp och byggnader bland annat för att ungdomarna skulle undgå upptäckt.
Inger Wiman säger också att politikerna kände sig tvingade att visa att man ser allvarligt på det som inträffat.
Jag har pratat med andra gymnasielever. De berättar att det inte alls är svårt att få tag på narkotika i Västervik och att det finns en väldigt liberal attityd. En tablett jämställs med ett glas öl.
I brevet anklagar mamman politikerna för att försöka utnyttja knarkhärvan inför stundande valtider.
Så är det inte. Det finns bättre sätt att driva valpropaganda. Vi politiker kände det som väldigt tungt att fatta beslutet. Det var inte ett möte man såg fram emot, säger Inger Wiman.
Icke desto mindre är beslutet unikt.
Ingen gång tidigare har elever förvisats från skolan på grund av narkotikabrott trots att det förekommer att gymnasieungdomar då och då döms.
I det här fallet har det direkt anknytning till skolan, säger Wiman.
I andra fall då elever döms för brott kopplas skolan inte in. Wiman tar som exempel den inbrottsturné som VT skrev om igår. Där figurerar ungdomar i gymnasieåldern men skolpolitikerna vet inte om de går på någon av kommunens skolor.
Det är just den direkta anknytningen till skolan som lett fram till barn- och utbildningsnämndens disciplinstraff.
Politikerna får också kritik för att föräldrarna inte fått möjlighet att försvara sina barn.
Ungdomarna är över 18 år. Enligt sekretesslagen får vi inte informera föräldrarna. I något fall har en ungdom till och med begärt att vi inte ska skicka handlingar till hemadressen, säger Inger Wiman.
Vid mötet fanns två av de anklagade ungdomar med och talade för sin sak.
I framtiden kan det bli så att föräldrar även till ungdomar över 17 år får vara med på mötet, under förutsättning att ungdomarna går med på det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!