Plus och minus med sparförslagen – enligt tjänstemännen

I förslaget där de möjliga besparingarna redovisas finns enklare utredningar med för- och nackdelar som redovisas på ungefär en A4-sida per åtgärd. Här listar vi de som rör förändringar och avveckling av skolor och förskolor, och som kan bli verklighet 2024 eller 2025.

Att avveckla Ljungbergaskolan skulle ge den enskilt största besparingen i Västervik.

Att avveckla Ljungbergaskolan skulle ge den enskilt största besparingen i Västervik.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-01-30 20:30

FÖRSLAG: Avveckla Näktergalens skola eller Ljungbergaskolan. Besparing: 3,4 miljoner för Näktergalens förskola, och 5,9 miljoner för Ljungbergaskolan. 

Näktergalens skola har runt 140 elever, och Ljungbergaskolan runt 170 elever. 

Att avveckla Ljungbergaskolan är den åtgärd som innebär den enskilt största besparingen. 

FÖRDELAR: En av skolornas elever skulle kunna omfördelas till stadens andra skolor, där det idag finns ett stort överskott av platser. 

Kvarvarande skolor i centralorten skulle få fler elever på sina skolor och i sina klasser, vilket ger möjlighet att skapa ekonomiskt hållbarare enheter.

Båda skolor ligger i områden där föräldrars utbildningsnivå är hög. Att skapa större skolor med elever från olika bakgrunder kan minska skolsegregationen. 

NACKDELAR: "Skolor i, vad som tros bli, expansiva områden stängs", står det i förslaget.  Vissa elever kommer få längre resväg till skolan, och det finns risk för missnöje hos elever, vårdnadshavare och medborgare. 

undefined
Att avveckla Ljungbergaskolan skulle ge den enskilt största besparingen i Västervik.
undefined
Att avveckla Näktergalens skola skulle innebära en besparing på 3,4 miljoner kronor.

FÖRSLAG: Avveckla Ankarsrums högstadium, Himalajaskolan i Hjorted och Blackstad skola. Besparing: 1,7 miljoner kronor.

Förslaget är att högstadieeleverna i Ankarsrum flyttas och fördelas till framför allt Ludvigsborgsskolan, men även Ellen Keyskolan och Östra ringskolan i Gamleby. 

Låg- och mellanstadieskolorna i Ankarsrum, Hjorted och Blackstad slåss ihop och inryms i högstadiehuset på Ankarsrums skola.

Ungefär 270 elever berörs.

FÖRDELAR: Större skolor med fler elever skulle kunna minska skolsegregationen när fler klasser kan blandas. Eleverna i Blackstad och Hjorted skulle kunna få all undervisning i Ankarsrum, och slippa åka buss för viss undervisning varje vecka. Förslaget skulle öka möjligheten att rekrytera behörig personal, och göra att elevhälsa och personal med socialpedagogisk kompetens kan samlas på färre skolor. 

NACKDELAR: Många elever får längre restid till skolan vilket kan innebära att vårdnadshavare väljer att ansöka om plats i skolor i andra kommuner. Det finns en risk för missnöje hos elever, vårdnadshavare och medborgare.

undefined
Ett förslag är att högstadieeleverna i Ankarsrum flyttas och fördelas till framför allt Ludvigsborgsskolan, men även Ellen Keyskolan och Östra ringskolan i Gamleby.
undefined
Ett förslag är att avveckla skolan i Blackstad, och låta eleverna gå i Ankarsrums skola.

FÖRSLAG: Avveckla skolorna i Edsbruk och Loftahammar. Besparing: 4 miljoner kronor. 

Förslaget är att lägga ned Ringeltaubska skolan i Edsbruk samt skolan i Loftahammar, och skjutsa eleverna till Överumsskolan. Några elever skulle kunna få plats på Åbyängskolan.

Ungefär 130 elever i Loftahammar och Edsbruk berörs.

FÖRDELAR/NACKDELAR: En gemensam F-6-skola i Överum skulle kunna innebära samma för- och nackdelar som i Hjorteds- och Blackstadsförslaget. Skolsegregationen kan minska och kompetensen hos personalen kan samlas på ett och samma ställe. Dock får många elever längre restid till skolan, och det finns risk för missnöje. 

undefined
Ett av förslagen är att Edsbruks elever ska få gå i skolan i Överum, liksom även Loftahammars elever.

FÖRSLAG: Avveckla omsorg på obekväm arbetstid. Besparing: 3 miljoner kronor. 

"Nattis" kan ansökas om från ett års ålder till och med vårterminen barnet fyller 13. Det finns på Älvdansens förskola i Västervik och på Solkullens förskola i Gamleby.

FÖRDELAR: Att avveckla nattis kan ha fördelen att barnet inte behöver sova hemifrån, och slipper vistas i flera verksamheter under dygnet, som skola, fritidshem och förskola. 

NACKDELAR: Vårdnadshavare kan behöva säga upp sig, och att familjens ekonomi då kan påverkas negativt. Dessutom kan vårdnadshavare behöva vända sig till privata barnpassningsaktörer. 

FÖRSLAG: Avveckla förskolorna i Odensvi, Totebo och Ukna. Avveckla pedagogisk omsorg i Blankaholm och Almviks förskola. Besparing: 3 miljoner kronor. 

12 barn i Blankaholm, 13 barn i Totebo, 12 barn i Odensvi, 16 barn i Ukna samt 3 elever på Almviks förskola berörs.

Att det skiljer så mycket i storlek på antalet inskrivna barn i kommunen gör det svårt för förskolorna att anordna utbildning och rekrytera personal.

FÖRDELAR: Att börja på en större förskola ger positiva effekter för barnen i form av flera tillfällen för relationellt lärande, fler utmaningar i ett större sammanhang, och en kvalitetshöjning i utbildningen. Det skulle också bli lättare att lägga personalscheman på större arbetsplatser.

NACKDELAR: Både personal och förskolebarn kommer behöva byta förskola, och restiderna kommer bli längre för vårdnadshavare. Förslaget skulle innebära att elever med pedagogisk omsorg får åka till och från fritidshemmet med sina vårdnadshavare, istället för med skolskjuts. Ibland upplevs skolskjuts som en orosfaktor, men det finns risk för missnöje hos vårdnadshavare då det kan innebära att de får köra längre för att hämta och lämna.

undefined
Ett av förslagen är att lägga ner förskolan i Ukna (på bild) liksom förskolorna i Odensvi, Almvik, Blankaholm och Totebo.

FÖRSLAG: Kortare öppettider på förskolor och fritids. Besparing: 0,7 miljoner. 

Mellan klockan 06 och 07 finns runt 400 barn i verksamheterna. Mellan 17.30 och 18.30 finns runt 30 barn i verksamheterna. Förslaget är att korta ner öppettiderna till 18.00. Skollagen ger ingen entydig bild över hur öppettiderna ska se ut, utan hänvisar till att öppettider ska erbjudas "i den omfattning som behövs". 

FÖRDELAR: Barnen får kortare dagar i skolan: vissa elever har idag väldigt långa dagar och därför svårt att orka med hela skoldagen. 

NACKDELAR: Familjer får "svårare att få ihop livspusslet".

FÖRSLAG: Avveckla resursskolan. Besparing: 1,5 miljoner. 

Resursskolan är en särskild undervisningsgrupp för elever i behov av extra ordinärt särskilt stöd. Enheten finns i Almvik och kan ta emot högst sex elever. Verksamheten innebär idag långa resor med skolskjuts för eleverna. Dessutom är verksamheten sårbar för om personal blir sjuk. 

FÖRDELAR: Resurserna som idag läggs på skolskjuts, hyra och städ skulle kunna användas på andra sätt om resursskolan lades ned. Kompetensen på resursskolan skulle kunna nyttjas på andra skolor. 

NACKDELAR: Skolorna på "elevernas hemmaplan" skulle behöva organisera för ett mindre sammanhang för eleverna på varje enskild skola. Eleverna får idag möjlighet till ett mindre sammanhang, vilket kan leda till minskad stress. 

Ett annat förslag är "retroaktiv avgiftskontroll för förskola och fritidshem" vilket skulle innebära ett samarbete med Skatteverket för att jämföra inkomstuppgifter som vårdnadshavare lämnat till kommunen med taxerade inkomster. Det väntas kunna generera 0,5 miljoner kronor. 

Det sista förslaget är att avveckla "pedagogisk omsorg i personalens hem", alltså dagbarnvård. Det finns tio platser, fördelat på tre anställda i centrala Västervik. Detta skulle spara 0,2 miljoner kronor. 

Varför spara på skolan?

De senaste åren har majoriteten i Västervik täckt upp barn- och utbildningsnämndens underskott. Senast tillfördes 10 miljoner extra.

Ytterligare ett tillskott på 12,7 miljoner tillfödes för 2023, och ska täcka de ökade kostnader som beror på omvärldsläget.

De pengarna uteblir från och med 2024. 

Dessutom har nya majoriteten beslutat att utreda hur 20 miljoner i kommunen kan sparas. Sju av dessa 20 miljoner ska komma från skola och barnomsorg – och det är detta som föranlett de nya sparförslagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!