"För mig var det en vanlig stenfigur"

Den Västerviksbo som var med om att stjäla Rödstensgubben utanför Grebo i förra veckan blev minst sagt förvånad när polisen knackade på hans dörr.
- Det var en fullständig överraskning för mig att det var ett kulturminne.
- För mig var det en vanlig stenfigur.

Åter hos ägaren. Nils Tholmark och hans kompis Allan Kullman är glada att Röstensgubben återfanns så snabbt. Den hittades i bokhyllan hemma hos en Västerviksbo som inte hade en aning om att det var ett kulturminne han hade lagt beslag på. Foto: Jeppe Gustavsson/Östgöra Correspondenten

Åter hos ägaren. Nils Tholmark och hans kompis Allan Kullman är glada att Röstensgubben återfanns så snabbt. Den hittades i bokhyllan hemma hos en Västerviksbo som inte hade en aning om att det var ett kulturminne han hade lagt beslag på. Foto: Jeppe Gustavsson/Östgöra Correspondenten

Foto:

Västervik2006-09-12 00:25
Det har Västerviksbon berättat i det inledande polisförhöret som hållits med honom. Det var en total överraskning att polisen skulle lägga ner så stort jobb på att återfinna några målade stenar.

Det var natten till onsdagen i förra veckan som Rödstensgubben stals från plats vid Röstens gård norr om Åtvidaberg. Den placerades sedan hemma i Västerviksbons centrala lägenhet. Stengubben hade en framträdande plats i hans bokhylla när polisen kom på besök.
Mycket talar för att det var en fyllegrej, en ploj.
Västerviskbon var den här natten till onsdagen) ute tillsammans med några kompisar och åkte. Föraren var nykter medan passagerarna var onyktra.
Ekipaget kom att dra uppmärksamheten till sig och en polispatrull stoppade bilen och personerna som befann sig i bilen fick identifiera sig.
Då var Rödstensgubben stulen och låg i bilen. Men stölden var vid det tillfället inte känd av polisen. Någon mer genomgripande kontroll av bilen gjordes aldrig.

När stölden blev känd började Åtvidabergspolisen med så kallad inre spaning.
- Då fick vi fram uppgifterna om att en bil från Västervik stoppats under natten, säger Carl-Göran Salomonsson vid Åtvidspolisen, det ledde oss vidare och i fredags kunde vi hämta hem stengubben.
Efter tre dagar kunde Rödstensgubben återlämnas till ägaren Nils Tholmark.
Han ger polisen massor med beröm för att stengubben hittades så snabbt. När det gäller framtiden har han en del funderingar om hur gubben ska kunna säkras på sin plats.
- Nästa gång kanske den försvinner för alltid. Jag har lite idéer på vad man kan göra. Man måste få tag i ett helsikes bra lim. Jag får väl fråga Saab om jag kan få en halvliter av det där limmet som de fäster flygplansvingar med, säger Tholmark till Östgöta Correspondenten.

Närmast ska stenen, eller rättare sagt det tre stenarna, genomgå en renovering innan de placeras på sin plats. Den står på en liten bergklack mellan gården och riksväg 35. De allra flesta som passerar på sträckan kastar ett öga ut mot den mytomspunna stenfiguren.
Västerviskbon är nu misstänkt för stöld. När de gäller vilket straff han ska få är det viktigt att få fram ett värde på stenen. Är den inget värd handlar det om ett snatteri.
- Vi har inte hunnit ta tag i den biten än men det finns säkert sakkunniga som kan göra en värdering, säger Carl-Göran Salomonsson.
Rödstensgubben
Har formen av en fallossymbol och består av tre delar. Den dateras till järnåldern, för cirka 3 000 år sedan. Troligen har den använts som offersten vid hedniska fruktbarhetsriter, då blod troligen strukits över den.
Sägnerna är många om stenen. När ladugården målas om måste gubben målas om i samma färger. I annat fall brinner ladugården ner. Det inträffade senast 1920.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om