Folkhälsodag för pensionärer

Pensionärer informerades om kost och hälsa. En dag i hälsans tecken.

Hälsolunchens kock Per-Olof Preusse berättar för Bengt Jonsson hur lunchen har tillagats.

Hälsolunchens kock Per-Olof Preusse berättar för Bengt Jonsson hur lunchen har tillagats.

Foto:

Västervik2005-03-18 00:25
I går hölls en folkhälsodag riktad till pensionärer som arrangerats av Pensionärsföreningen 75:an SPRF i Västervik. Hälsodagen hölls på ABF-Fogden och gick helt i hälsans tecken.
Ordföranden i Pensionärsföreningen 75:an tyckte att temat för dagen var av stor betydelse för föreningens medlemmar.
- Det här är viktig information för oss. Jag hoppas den här dagen kan påverka människor och inspirera dem att äta rätt och att motionera för då blir de ju piggare, sade han.

Eva-Lena Fungmark som är ordförande i Landstingets folkhälso- och miljöutskott inledde dagen med att tala om hur viktigt det är att hela samhället samverkar för att främja hälsa och förebygga ohälsa. Hon menade att hälso- och sjukvården har ett ansvar att arbeta mer hälsoinriktat och förstärka det friska hos länets invånare. Man bör inte bara fokusera på orsaker till ohälsa, utan också på vad det är som gör att människor håller sig friska och mår bra menade hon.

Gunilla Ekefelt är kostchef i Västervik och arbetar med kostorganisationen i kommunen. Hon förklarade att de övergripande målen för äldreomsorgen i kommunen i stort är att stärka de äldres hälsa såväl vad gäller det fysiska som det psykiska välbefinnandet.
- Vårt arbete ska utmärkas av servicetänkande på alla nivåer, sade hon.

Gunilla Ekefelt berättade om allt från vad som styr hur menyerna planeras till vilken utbildning personalen inom kostenheten får. Hon gav också åhörarna en hel del handfasta tips, varav en del självklarheter, som det kan vara bra att bli påmind om. Hon poängterade vikten av att äta regelbundna måltider som ska vara väl spridda över dagen. Tre lagade huvudmål, det vill säga frukost, middag och kvällsmat och sedan två-tre mellanmål. Hon framhöll också att det kan vara bra att äta ofta men inte så mycket åt gången. Och nattens fasta ska helst inte överstiga 10-11 timmar.

Gunilla Ekefelt berättade att studier som genomförts i Sverige över äldres matvanor, visat att de äldre svenskarna ofta äter väldigt bra så länge de är friska. De äter en ordentlig,vällagad kost med mycket grönsaker. Även fruktkonsumtionen ökar så smått bland de äldre.
Det är vid sjukdomar som problemen dyker upp, förklarade Gunilla Ekefelt. Då minskar aptiten. I sådana situationer är det av ännu större vikt att äta vällagad mat, eftersom den ofta är mer rik på näring än smörgåsmåltider. Man ska också undvika lättprodukter då man ofta behöver få i sig så mycket energi och näring som möjligt.

Ett annat tips var att se till att maten är vackert upplagd, ser aptitlig och färggrann ut - allt för att stimulera aptiten.
- Mat ska ju vara en fröjd för ögat, sade Gunilla Ekefelt.
I kommunen lagas i huvudsak husmanskost till de äldre i äldreomsorgen. Anledningen är att de flesta föredrar sådan mat de känner igen.

Efter att Gunilla Ekefelt avslutat sitt föredrag bjöds föreningens medlemmar på en "vårig" folkhälsolunch bestående av kyckling med mycket grönsaker och spansk tomatsalsa. Kanske inte riktigt någon husmanskost men det verkade gå hem ändå.
- Det här var riktigt gott, sade Marianne Johansson och lät sig väl smaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om