Folkhälsoarbetet imponerar på andra kommuner
Kommunens folkhälsoarbete ger resultat, det visar de positiva erfarenheterna från Folkhälsorådets pågående projekt. Bland annat har de fått elever till att dricka mer vatten i stället för sötade drycker och bekämpningen av gråbo har varit effektiv.
- Allt folkhälsoarbete är långsiktigt, tålmodigt och uthålligt, säger folkhälsosamordnaren Leif Svensson.
Arbetet anses viktigt och får resurser både från staten via länsstyrelsen och från kommunen.
- Folkhälsoarbetet är den enda verksamhet i Västerviks kommun som fått utökade anslag under innevarande budgetår.
Det ökade ekonomiska utrymmet har bland annat möjliggjort att i vår bjuda in Stefan Rössner som är professor vid överviktsenheten på Karolinska sjukhuset.
Ett folkhälsoprojekt som givit resultat relativt snabbt är vattenprojektet som initierades för snart två år sedan. På gymnasiet och alla högstadieskolor utom Ellen Keyskolan har vattenautomater installerats. Eleverna har också fått särskilda vattenflaskor och projektet har lett till att eleverna dricker mer vatten och mindre sötade drycker.
- Livsmedelsverket tycker att det här är ett så gott initiativ att vi ligger på deras hemsida. Ett antal kommuner ringer och frågar hur vi har gjort, men det kan vi inte svara på. Fast skolor ringer och beställer fler flaskor, säger Leif Svensson.
Gråboprojektet där gråbo bekämpas sedan tre år har givit resultat såtillvida att förekomsten av gråbo är mycket mindre nu. Men för att veta att det lett till mindre besvär för allergikerna behöver Folkhälsorådet en referensgrupp av allergiker som kan berätta om sina erfarenheter. Någon sådan finns alltså inte ännu.
Glädjande är också att vårdcentralerna i Västervik och Gamleby börjat skriva ut fysisk aktivitet på recept (FAR). FAR har funnits ett tag, men det är först nu som det finns ett politiskt beslut i landstinget om att det inte bara är upp till den enskilde läkaren att ta ställning till det.
- Nu är det sanktionerat både uppifrån och från andra håll, säger Anders Strömbäck som ingår i Folkhälsorådets beredningsgrupp.
Han medger att det är svårt att kontrollera om patienten verkligen blir mer fysiskt aktiv.
- Det är svårt att göra en koll på det där, men man har tittat på om det finns aktiviteter i vårt samhälle som man kan skicka receptet till, säger han och exemplifierar med sim- och sporthallen som han är föreståndare för.
Än så länge ingår inte den fysiska aktiviteten i högkostnadsskyddet, men det förs diskussioner om det, berättar Leif Svensson.
Västerviks kommun är den enda i landet där man kan låna stavar på biblioteket. På ett halvår har stavarna lånats ut 85 gånger, men eftersom det inte finns något referensmaterial är det svårt att avgöra om det är bra eller dåligt.
I folkhälsoarbetet ingår också föräldrastöd där föräldrar kan diskutera olika problemsituationer i grupp. Just nu bedrivs verksamheten enligt tre olika modeller, men ytterligare några är på gång.
- Vi vill inte låsa oss vid någon modell, säger Leif Svensson.
I mitten av november tillsätts en samordnare för föräldrastöd som ska arbeta med de här frågorna på ett riktat sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!