Folkhälsan ska granskas

I höst får vi reda på hur befolkningen i Kalmar län mår.

Foto: TOMAS KÖNIGSSON Lennart Hellström är hälsovårdsöverläkare vid Folkhälsocentrum i Kalmar län. Han menar att hälsoundersökningen är viktig, eftersom man genom den kan se var man främst bör lägga hälsosatsningarna just nu.

Foto: TOMAS KÖNIGSSON Lennart Hellström är hälsovårdsöverläkare vid Folkhälsocentrum i Kalmar län. Han menar att hälsoundersökningen är viktig, eftersom man genom den kan se var man främst bör lägga hälsosatsningarna just nu.

Foto:

Västervik2005-04-02 00:25
Det är Statens folkhälsoinstitut och fem av Sveriges landsting, däribland landstinget i Kalmar, som genomför en stor hälsoundersökning. Med hjälp av en enkät, som går ut till sammanlagt 65 000 personer i landet, ska vi få reda på hur det står till med hälsan. Frågorna går ut till personer i åldrarna 16-84 år.
Det är andra året i rad som denna rikstäckande folkhälsoundersökning genomförs. Undersökningen är ett kontinuerligt samarbetsprojekt mellan Statens folkhälsoinstitut, Sveriges landsting och Statistiska centralbyrån.

I Kalmar län kommer cirka 8 000 personer få svara på enkäten som har rubriken Hälsa på lika villkor. Sammanlagt ställs 75 frågor om fysiskt såväl som psykiskt välbefinnande, liksom tandhälsa, tandvård och vårdutnyttjande. Det ställs också frågor om levnadsvanor, såsom kost, fysisk aktivitet, rökning, snusning, alkohol och spel. Även frågor som rör ekonomiska förhållanden finns med, exempelvis om arbete och sysselsättning, hem och hushåll, trygghet och sociala relationer.
Undersökningen genomförs för att skapa underlag för olika hälsosatsningar nationellt och i de olika landstingen. I Kalmar län vill man få veta hur befolkningen mår i dag för att kunna genomföra den typ av hälsosatsningar som behövs just nu, förklarar Lennart Hellström som är hälsovårdsöverläkare vid Folkhälsocentrum i länet. För att kunna följa upp den folkhälsopolitiska planen i länet är det också nödvändigt att få en bild av hur befolkningen mår menar han. Han tycker också att det är viktigt att kunna följa hälsan över tid.

Statens folkhälsoinstitut har i uppdrag att följa upp folkhälsopolitiken, och att ge underlag för olika initiativ till att förbättra folkhälsan. Målet i stort för Sveriges folkhälsopolitik ska vara att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för alla, det vill säga hela befolkningen.
- Man kan ju se att det förekommer skillnader i hälsan mellan olika sociala grupper i samhället. Därför är det viktigt att få en bild av vilka grupper som är mer benägna att ta åt sig av hälsoinformationen och vilka som inte gör det, så att man får en uppfattning om var man i första hand ska lägga satsningen när det gäller arbetet med folkhälsan, säger Lennart Hellström.
- Vi hoppas nu att så många som möjligt som får enkäten hemskickad också tar sig tid att svara på frågorna, så att vi kan få en så heltäckande bild som möjligt av läget.
Resultatet av enkätundersökningen väntas bli klart någon gång under senhösten 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om