Många igelkottsrapporter – systemet kraschade

Intresset för att räkna igelkottar och rapportera in till WWF har varit stort.

Många ville rapportera in sina igelkottsspaningar. Arkivbild.

Många ville rapportera in sina igelkottsspaningar. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Västervik2024-08-22 07:39

Så stort att systemet inte orkat med, rapporterar P4 Väst.

– Intresset har varit enormt. Bitvis har våra igelkottsväktare fått ha lite tålamod med att systemet hänger sig och vi har fått be dem gå in lite senare och rapportera igen, säger Jessica Ångström, som håller i igelkottsräkningen, till kanalen.

Den 12–18 augusti var det Igelkottsvecka i Sverige. Igelkotten har funnits med på den svenska rödlistan sedan 2020, eftersom den har minskat i antal. Enligt SLU Artdatabanken kan antalet igelkottar ha minskat med hela 40 procent på tolv år, en siffra som dock är baserad på relativt få observationer.

En rad teorier har framförts om vad det kan bero på. Den ökande biltrafiken är givetvis ett stort hot mot igelkottarna, men också att det har blivit fler grävlingar – ett djur som dödar och äter igelkottar.

Andra problem är alltför välstädade trädgårdar, vassa trädgårdsredskap samt klimatförändringar, som stör igelkotten i vinterdvalan.

Även robotklippare utgör en risk. En studie som gjordes 2021, under ledning av forskaren Sophie Lund Rasmussen, visade att vissa modeller av robotgräsklippare kan vara väldigt farliga för igelkottar.

Igelkottsräkningen som genomfördes förra veckan var den första i sitt slag och del av ett fyraårigt projekt för att få mer kunskap om igelkotten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!