Midvinterblot – en 30-årig tradition i Västervik

På årets mörkaste dag samlas en grupp människor med facklor för att lägga saker av värde på en sten. Det är offergåvor till gudarna.

Rickard Karlsson ville göra något lite tokigt och kul - det var så det började. Och tanken är att hälsa ljuset, att det återvänder. I en ritual som för flera tusen år sedan.

Rickard Karlsson ville göra något lite tokigt och kul - det var så det började. Och tanken är att hälsa ljuset, att det återvänder. I en ritual som för flera tusen år sedan.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-12-22 21:00

Det började 1994 när Rickard Karlsson och en vän spånade på något annorlunda att ta sig för på årets mörkaste dag. "I stället för att bara sitta hemma och kolla på film", säger han.

Så kläckte någon idén: Varför inte ta upp en gammal fornnordisk rit som ett blot – ett midvinterblot?

Nu har det blivit en snart 30-årig tradition, förklarar Rickard medan ett 20-tal personer utrustade med facklor samlas på parkeringsplatsen vid Hermanstorp.

Snön som nyss lyste upp marken har regnat bort och mörkret är kompakt när fackeltåget sakta börjar röra sig över den fornlämningstäta hagmarken. 

– Det började som sagt i väldigt liten skala men har växt genom åren. Numera kan vi vara uppåt ett 40-tal personer som gör detta tillsammans, berättar Rickard.

Efter några minuters vandring är gruppen framme vid den mycket gamla offerstenen med sina skålgropar. Efter att ha tvagat sina händer i vatten från Hjorten kommer offergåvorna fram.

– Det ska vara något av betydelse för en, inte något man bara vill bli av med, menar Rickard.

Äpplen, sädesslag, mynt och diverse annat placeras på stenen. Den mest udda offergåvan enligt undertecknad: en korv med bröd.

undefined
Det ska vara saker som betyder något för en, som man offrar. Till exempel pengar eller mat. En korv med bröd kan säkert glädja gudarna!

Vid stenen brinner en lägereld och Rickard berättar om tidigare upplevelser i samband med blotet här.

Fotnot: Ett blot är ett tillfälle då människor offrar gåvor för att vinna gudarnas gillande. Bloten hölls vid vissa speciella tidpunkter under året. Källa: Svenska högtider (svenskahogtider.com)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!