Sedan ett par veckor tillbaka är avdelningen "BB-gravida" på Universitetssjukhuset i Linköping stängd på grund av brist på barnmorskor. På den avdelningen, som hade nio platser, låg kvinnor som av olika anledningar har varit tvungna att få slutenvård under sin graviditet, till exempel havandeskapsförgiftning eller för tidiga värkar. Efter stängningen ligger de riskgravida i stället på förlossningen, som har tio platser, och där upptar de minst två av platserna.
Samtidigt är det nu under våren och sommaren högsäsong för barnafödandet. Det innebär att de födande kvinnorna skickas till andra sjukhus för att föda, allt från Norrköping till Jönköping, Kalmar, Nyköping eller Västervik.
– Det råder brist på barnmorskor i hela landet, det är ett nationellt problem, inte bara ett problem i Linköping eller i Östergötland. Och samtidigt ökar både antalet förlossningar och andelen riskförlossningar. Det är naturligtvist bekymmersamt, säger Elisabeth Kristiansen, produktionsenhetschef på Barn- och kvinnocentrum i region Östergötland.
Situationen är däremot, enligt henne, inte lika besvärlig varje dag. När det är toppar och det föds ett tiotal barn då hänvisas kvinnorna till andra sjukhus.
– Även om det är bekymmersamt garanterar vi säkerhet och våra kvinnor ska känna sig trygga. Det är vi som hittar platser, inte som tidigare när kvinnorna själva var tvungna att jaga platserna och ringa olika sjukhus. Vi har dagligen kontakt med förlossningen på Vrinnevi (sjukhuset i Norrköping, reds. anm.) och vi hjälps åt, säger hon.
Det är inte bara de födande kvinnorna som skickas till andra sjukhus. Även de riskgravida transporteras ibland till olika andra förlossningsavdelningar och ibland så långt som till Umeå. I dessa transporter måste en barnmorska från förlossningen följa med, vilket innebär personalbrist på förlossningen.
– Vi prioriterar förlossningen, men vi har ansvar för riskmammor också. Vi vill naturligtvis att alla ska föda i Östergötland och den här situationen är inte kul, särskilt med tanke på kommande semesterperiod. Men vi jobbar både kortsiktigt och långsiktigt för att lösa det, säger Elisabeth Kristiansen.
Region Östergötland har, bland annat, erbjudit ersättning till barnmorskor och sjukpersonal om de flyttar på sina semesterveckor eller om de tar extrapass.
– Vi har anställt flera undersköterskor så att barnmorskorna bara kan ägna sig åt sina uppgifter och vi har också flera läkare på avdelningen.