FN-chefen fick smaka på Lovisas efterrätt

Den prisade unga kocken Lovisa Pettersson är hemma i Hallingeberg igen efter tre veckor på den svenska restaurangen Ulrikas i New York. Där gjorde hon bland en efterrätt till FN-chefen Kofi Annan.

Avancerad kokkonst. Lovisa Pettersson visar upp ett av matkonstverken som finns avbildat i kokboken som hon fick med hem från besöket i New York. Foto: Lena Pettersson

Avancerad kokkonst. Lovisa Pettersson visar upp ett av matkonstverken som finns avbildat i kokboken som hon fick med hem från besöket i New York. Foto: Lena Pettersson

Foto:

Västervik2005-12-15 00:25
- Det har varit jätteroligt och lärorikt, säger hon. Jag har inte varit i så många kök förut så det är nyttigt att komma ut och se hur andra jobbar. Att få resa så långt bort var också en stor upplevelse, jag som bara varit runt i Norden tidigare, och flugit har jag aldrig gjort.

Lovisa Pettersson vann i våras en matlagningstävling utlyst av det företag som tillverkar Västerbottensost. Priset var en resa till New York där hon under tre veckor skulle få praktisera på den svenska restaurangen Ulrikas. Nu har Lovisa varit hemma en månad och lite grann hunnit smälta sina intryck.
Restaurangen Ulrikas ligger centralt i New York på Park Avenue. Ägarinnan Ulrika Bengtsson har specialiserat sig på svenska maträtter. På menyn finns bland annat; rårakor, senapssill, köttbullar med lingon och biff a la Rydberg.
- En dag fick jag också laga den laxrätt med Västerbottensost som jag vann tävlingen i Sverige med. De som vågade beställa in den var mycket nöjda, och då kände jag mig förstås lite stolt.

En annan person som fick prova Lovisas kokkonst var ingen mindre än FN-chefen Kofi Annan. Han ingick i ett sällskap som hade beställt hem mat från restaurangens cateringavdelning.
- Jag hade gjort efterrätten, en äppelkaka med vaniljsåsfyllda munkar. Den gången fick jag inte följa med ut och servera maten. Det var annars det mest spännande att få åka hem till olika lyxlägenheter i centrala New York med mat. Man kan knappast fatta hur flott en del bor.
En av restaurangens mest hektiska perioder är dagarna runt jul. Många svenskar i förskingringen vill komma och äta svensk julmat. Volvo brukar också anlita restaurangen när de ordnar middagar. Då är tusen gäster som ska utspisas inte ovanligt.

Lovisa lagade inte bara mat hon fick också chans att se en hel del av miljonstaden. Ground zero, Empire state building och Frihetsgudinnan var några platser som fick besök. I priset som hon vann i tävlingen ingick också ett besök på en av stadens finaste restauranger; Gottham.
- Där beställde jag anklever och hälleflundra. Jag fick också med mig en kokbok därifrån som gåva, signerad av ägaren själv. Recepten däri kanske jag nu ska börja prova på familjen här hemma i Hallingeberg, vi får se.
För tillfället arbetar Lovisa med julborden på restaurang Idö. Sedan har hon planer på att söka sig till Stockholm och kanske senare åter till New York där hon trivdes mycket bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om