Flickor mer otrygga än pojkar

Var tredje tjej i åldern 15 till 18 år i Kalmar län känner sig aldrig eller sällan trygg när hon vistas utomhus på kvällar och nätter. Dessutom är nästan 70 procent av tjejerna rädda för att bli misshandlade eller rånade. Det visar statistik som försäkringsbolaget If tagit fram tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm.

Per Adlersson.

Per Adlersson.

Foto:

Västervik2006-06-21 00:25
Samtidigt visar siffrorna att tonårstjejer mer sällan än killar utsätts för brott som just rån och misshandel. I Kalmar län uppger tre procent av tjejerna att de någon gång blivit misshandlade eller rånade, medan motsvarande siffra för killar är åtta procent.
Trots detta är tonårskillar mer trygga än tjejer. Endast åtta procent av killarna svarar att de sällan eller aldrig är trygga när de vistas utomhus sena kvällar. 40 procent svarar istället ja på frågan om de alltid är trygga. Bland tjejerna svarar endast tio procent ja på samma fråga.

Enligt närpolischefen Per Adlersson i Västervik kan en förklaring till skillnaderna vara medias rapportering kring våldtäkter och kvinnoöverfall. Denna typ av brottslighet får ofta stora rubriker - något som enligt Per Adlersson gör att tjejer skräms upp.
- Men tack och lov har vi väldigt få brott av denna typ. Visst, som tjej kanske man inte behöver gå bland de mörkaste buskagen, men det är inte nödvändigt att känna någon större oro för att bli utsatt.

Men det är inte bara risken att bli utsatt för våldtäkt som gör unga tjejer oroliga. Hela 68 procent av tjejerna i Kalmar län svarar att de är rädda för att bli misshandlade eller rånade. Motsvarande siffra för pojkar är 27 procent.
Några exakta siffror för Västervik finns inte i statistiken. Men Per Adlersson säger att antalet ungdomsrån i Västervik är väldigt lågt, samtidigt som det är mer förekommande att ungdomar misshandlas.
- Visst boxas det en del bland ungdomar, men det mesta kommer inte till vår kännedom. Jag tror att det finns ett stort mörkertal i statistiken för ungdomsmisshandel.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet är det ofta andra ungdomar som står för våldet. Rådets statistik visar att 60 procent av förövarna är mellan 16 och 20 år. Ofta är brotten alkoholrelaterade.
Så hur ska man då få ungdomar att känna sig tryggare?
Själva svarar en majoritet av tonåringarna att lösningen är fler poliser på stan och att fler vuxna engagerar sig i frivilligorganisationer som Föräldrar på stan.
- Ungdomar vistas ofta i en mer utsatt miljö. Därför är det viktigt att vi vuxna visar oss så mycket vi kan. När många vuxna är ute får det en hämmande effekt på ungdomsbrotten, säger Per Adlersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om