Vi har pratat med flera av bankens kunder som upplevt att servicen försämrat dramatiskt senaste tiden, bland dem en mångårig kund och företagare. Företagaren har alltid fått snabb kontakt med och hjälp av personalen i Västervik, men när han nyligen skulle hjälpa sonen att köpa en bostadsrätt blev han hänvisad till en mejlkontakt. Med en person som inte verkade jobba i Västervik.
När han kontaktat kontoret för ett företagsrelaterat ärende fick han inte svar förrän efter tredje mejlet.
– Det är en stor förändring. Jag tycker de har haft en lokal förankring, som snabbt har försvunnit.
Eftersom företagaren haft en lång relation med banken har det varit smidigt att få krediter och lån beviljade vid behov. Nu är det ett "jädra papperskrångel", som han uttrycker det, eftersom personerna han pratat med inte vetat vem han är.
Samtidigt har tre av fyra medarbetare som utgjort den fasta personalen slutat på Västervikskontoret, och gått över till en konkurrent.
Företagaren vi pratat med överväger att byta bank – och tycker att Handelsbanken borde informera kunderna om vad som händer, och vad som förändrats.
Men vad är det då som hänt på Handelsbanken i Västervik?
Egentligen ingenting – åtminstone inte de senaste två åren, enligt Marie-Louise Mobelius, som är chef för kontoren i Västervik, Vimmerby och Oskarshamn.
– Sedan jag började 2022 har vi inte haft några neddragningar, däremot har vi haft personalomsättning under våren. Tre personer har slutat, och vi håller på att rekrytera ny personal.
Antalet medarbetare på kontoren har dock minskat generellt på senare år, i takt med att kunderna efterfrågat mer digitala tjänster. I samband med att Mobelius tillträdde gjordes även en omorganisation där en stor del av handläggningen av kontorets bolån flyttades till särskilda bolånehandläggare. Det var en förändring som gjordes inom Handelsbanken i hela Sverige.
– Målet var att möta kundernas önskemål om snabba beslut vid lånelöften och lån på befintlig bostad.
Sedan 2022 samarbetar också kontoren över kommungränserna för att kunderna ska få hjälp av en expert på just det som de behöver hjälp med. Därför blir det ibland så att man hänvisar Västerviksbor till en anställd i Vimmerby, och vice versa.
– Det är för att vi vill ge bästa möjliga service. Vi behöver jobba mer specialiserat i dag jämfört med tidigare.
Att det varit svårare att få kontakt med banken senaste tiden kan helt enkelt bero på att man varit färre i personalen, i och med att flera anställda slutat samtidigt.
Att tre personer sa upp sig ungefär samtidigt, är det en slump eller hade det någon särskild orsak?
– Att tre personer på samma kontor slutar i stort sett samtidigt är väldigt ovanligt och det finns ingen särskild orsak till detta utan mera en slump. Handelsbanken är en stabil och trygg arbetsgivare och rörligheten hos oss är vanligtvis mindre än hos konkurrenterna.
Marie-Louise Mobelius betonar att Handelsbanken inte har några planer på att lägga ner på kontoret i Västervik i framtiden – tvärtom.
– Västervik är en jättefin marknad och banken ser en stor potential på orten. Dessutom är det viktigt att det finns många aktörer här.
Den lokala anknytningen har varit ett signum för Handelsbanken genom åren, och den kommer man slå vakt om även framöver, lovar Marie-Louise Mobelius.
– Vi utformar verksamheten utifrån våra kunders önskemål.