Flera nya satsningar att vänta i landstinget
Gratis sjukvård för barn och ungdomar upp till 20 år. En satsning på cancersjukvård och fler distriktssköterskor. Det är några av punkterna som kan bli verklighet när vänsterblocket och miljöpartiet nu tar över makten i landstinget.
Nya makthavare. Socialdemokraterna Anders Henriksson och Lena Segerberg sitter efter överenskommelsen med miljöpartiet i maktposition i landstinget. Nu pågår förhandlingar med de andra partierna om vilken politik som ska föras.ARKIVFOTO: MATTIAS AHLM
Foto:
De personer VT har talat med säger alla samma sak: det är ännu för tidigt att uttala sig om vilka förändringar som är att vänta för allmänheten.
Ett politiskt program ska presenteras först den 2 november, i samband med att landstingsfullmäktige träffas.
- Vi har nyss påbörjat arbetet och det får ni ha respekt för. Det här är inget man tar fram på en dag, säger vänsterpartisten Tomas Markljung.
Men samtidigt finns det flera frågor som nämns i diskussionerna. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har i valrörelsen drivit frågan om gratis sjukvård för barn och ungdomar upp till 20 år - en satsning som partierna nu hoppas ska bli verklighet.
- Det är en av våra hjärtefrågor och vi är förhoppningsfulla att den ska genomföras, säger socialdemokraternas landstingsråd Anders Henriksson.
Andra frågor som nämns är satsningar på cancersjukvård och diabetessjukvård. Dessutom säger socialdemokrater VT varit i kontakt med att äldre och svårt sjuka personer ska få det bättre - något som ska ske genom satsningar på fler hembesök och färre resor fram och tillbaka till sjukhus och vårdcentraler.
I satsningen nämns också en utökning av distriktssköterskornas verksamhet i länet.
Enligt Anders Henriksson har framförallt tre frågor diskuterats under de första samtalen.
Partierna anser att det är viktigt att ha ordning i ekonomin, med balans i räkenskaperna. Dessutom ska ett tydligare miljöfokus tas fram. Och till sist vill partierna dels sätta fokus på patienternas situation, dels på hur de anställda upplever sina arbeten. I den sista frågan ingår bättre villkor för alla anställda, säger Anders Henriksson.
- Vi vill att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet för dem som jobbar inom landstinget.
Samtidigt driver samtliga tre partier egna hjärtefrågor som nu ska diskuteras. För vänsterpartiet handlar det bland annat om principen att alla förvaltningar inte nödvändigtvis behöver ligga i Kalmar. Förslaget att förlägga psykiatriförvaltningen i Västervik fördes fram i valrörelsen av partiet.
- Principen vi arbetar för är att alla länsgemensamma förvaltningar inte ska ligga i Kalmar. Nu råkar frågan om psykiatriförvaltningen vara uppe till diskussion, och som exempel vill vi därför att den hamnar i Västervik. Det är en fråga jag kommer lyfta fram i diskussionerna, säger Tomas Markljung.
Men det finns också smolk i bägaren för de tre valvinnarna. Osäkerheten kring vad som ska hända med flera statsbidrag som den socialdemokratiska regeringen tidigare utlovat är stor.
- Det enda området där vi egentligen är riktigt oroliga är om de pengar som landets landsting tidigare blivit lovade dras in av den nya borgerliga regeringen, säger Anders Henriksson.
Enligt honom handlar det bland annat om 7,5 miljoner kronor till landstinget i Kalmar län för en satsning på de svårast sjuka äldre och fem miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin.
- Sänks bidragen från staten får det en direkt effekt för vår ekonomi, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!