Flera brister orsakade våldsam fartygskollision
Brister på båda fartygen orsakade den våldsamma kollisionen mellan lastfartygen Tinto och Marina-S utanför Västervik förra våren. Det konstaterar Statens Haverikommission i den rapport som nu är klar.
Skador. I fören på Tinto syns skadorna efter kollisionen. Fartyget kunde gå vidare för egen maskin efter att ha förts till Västervik. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Kollisionen blev våldsam - efter bara tre minuter sjönk Marina-S och de fyra personerna i besättningen fick hals över huvud överge fartyget. Uppgifter från polisen visar att den polske styrmannen med fara för eget liv lyckades ta sig fram till den ryska kockens hytt och få ut henne - trots att fartyget lutade kraftigt och redan börjat sjunka.
Två ur besättningen - den danske kaptenen och en filippinsk besättningsman - lyckades ta sig upp i en livflotte, men styrmannen och kocken hamnade i det kalla vattnet. Kraftigt nedkylda kunde besättningsmännen plockas upp av Tinto först efter mellan 20 och 30 minuter.
Nu visar den haverirapport som Statens Haverikommission i samarbete med sin danska motsvarighet tagit fram att en rad omständigheter låg bakom olyckan.
Usel sikt, avsaknad av radiokommunikation mellan de båda fartygen, felaktiga beslut på Marina-S och det faktum att den ansvarige ombord Tinto aldrig upptäckte det andra fartyget är punkter som nämns i haverirapporten.
Vid olyckstillfället rådde tät dimma, men trots detta följdes inte de regler som då gäller.
Besättningen på Tinto använde aldrig mistluren för att varna andra fartyg. Samtidigt hade den ansvarige besättningsmannen inte full koll på radarn, och inget av fartygen hade en särskild utkik vilket enligt reglerna ska finnas vid dålig sikt.
Detta tillsammans med att den ansvarige ombord Tinto var trött vid tillfället bidrog till olyckan. Det gjorde att Marina-S aldrig upptäcktes och att Tinto inte gjorde något för att undvika kollisionen.
- Besättningsmannen på bryggan har berättat att han var väldigt trött timmen innan olyckan och att han gjorde olika saker för att hålla sig vaken. Detta kan ha gjort att det andra fartyget aldrig upptäcktes, skriver haverikommissionen.
På Marina-S såg den ensamma besättningsmannen på bryggan att det fanns risk för en olycka redan omkring 20 minuter innan kollisionen.
Själv uppger mannen att han försökt uppmärksamma Tinto både genom mistluren och genom anrop på VHF-radion, men att han inte fått något svar. Enligt haverikommissionen finns ingen radiokontakt mellan de båda fartygen registrerad på inspelningar från sjöräddningscentralen i Göteborg.
Kommissionen konstaterar också att de åtgärder som vidtogs för att förhindra en olycka inte var tillräckliga och ibland hade motsatt effekt.
Marina-S ändrade kurs alldeles för sent, och då gjorde en tidigare sänkning av farten att det var svårt att bedöma var fartyget skulle passera Tinto. Konsekvensen blev att Tinto körde rakt in i babordssidan på Marina-S.
Bakgrund
Det svenska fartyget Tinto var på väg norrut till sin hemmahamn Oxelösund. Ombord fanns fem personer. Fartyget hade varit till sjöss i ungefär 44 timmar vid kollisionen.
Marina-S, registrerat i Danmark, var på väg söderut mot Polen. Fartyget hade lämnat Västerås ungefär 14 timmar tidigare. Ombord fanns fyra personer.
Vid 5.30 den 25 april kolliderade fartygen på positionen N 57.49:60 och O 17.19:67, vilket innebär 41 kilometer rakt österut från Stora Askö.
Inom tre minuter hade Marina-S sjunkigt. Efteråt upptäcktes att flera ton olja läckt ut från fartyget.
Marina-S, registrerat i Danmark, var på väg söderut mot Polen. Fartyget hade lämnat Västerås ungefär 14 timmar tidigare. Ombord fanns fyra personer.
Vid 5.30 den 25 april kolliderade fartygen på positionen N 57.49:60 och O 17.19:67, vilket innebär 41 kilometer rakt österut från Stora Askö.
Inom tre minuter hade Marina-S sjunkigt. Efteråt upptäcktes att flera ton olja läckt ut från fartyget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!