Hittills i år har tre örnar och fem uttrar rapporterats vara inblandade i trafikolyckor i Västerviks kommun. Det kan jämföras med en respektive tre under hela förra året.
Roger Lundberg från Gamleby är eftersöksjägare och samordnare för eftersöksgruppen inom Norra Västervik jaktvårdskrets. Han ser en koppling till ökade populationer i dessa fall.
Regelverket säger att alla viltolyckor med örn ska anmälas till polis, men i våra trakter torde det främst handla om havsörn. Den har ökat i antal de senaste åren.
Olyckan sker ofta när örnen sitter på vägen och äter av ett dött djur.
– Trafiken kommer snabbt, så de hinner inte alltid lyfta, när de sitter och äter. De har ju en startsträcka, säger Roger.
När det gäller utter, har det varit 19 viltolyckor hittills i år i Kalmar län, mot 14 på helåret i fjol. Fem av årets olyckor har ägt rum i Västerviks kommun. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.
Roger Lundberg berättar att utterolyckorna har skett på följande platser: E22 vid Tindered, Åldersbäcksvägen utanför Västervik, väg 213 nära Bjursundsbron utanför Loftahammar, på väg 882 mellan Storsjö och Överum samt på väg 135 vid Sandsjön, ungefär mittemellan Gamleby och Odensvi.
Antalet viltolyckor med lodjur har däremot minskat i länet, från elva förra året till tre hittills i år. En av årets olyckor var i Västerviks kommun, mot ingen förra året.
Även i detta fall kan man sätta det i samband med det totala antalet lodjur i länet, som i den senaste inventeringen hade minskat från 17,5 till 11 familjegrupper.
Bland alla djur som man måste anmäla till polisen, om man kör på, finns också mufflonfår. I januari berättade vi att en flock av dessa vilda får hade etablerat sig intill E22 vid Hälleberg utanför Edsbruk.
– De gick på E22. Jag var där och körde bort dem flera gånger. Folk fick bromsa in för dem, säger Roger Lundberg.
Efter vad han har hört, är de kvar i området och har även fått lamm.
– Så de har ju ökat i antal.
Enligt Roger räknas inte mufflonfåret som en invasiv art, men nästan.
– Det är jakttid året om på dem, så det är något som inte ska finnas här, säger han.
Några viltolyckor med mufflonfår finns dock inte rapporterade från Kalmar län, varken i år eller förra året.
Statistik för viltolyckor kan släpa efter en del, uppemot två månader. Det kan därför vara ännu fler olyckor i år, än vad man kan utläsa av den statistik som finns tillgänglig.