Fler Västerviksbor på Skolverket

I förra veckan berättade VT om hur förre utvecklingsledaren på barn- och utbildningskontoret Gunnar Iselau handplockats till en tjänst som undervisningsråd på Skolverket. Och Västerviksandan fortsätter att sprida sig på myndigheten. Nu har även nyligen pensionerade förvaltningschefen Lennart Fredriksson blivit tillfrågad att dela med sig av sina kunskaper till Skolverket. Under två månader kommer han att ingå i en grupp som ska utvärdera grundskolorna i Södertälje kommun.

Mot Södertälje. Förre barn- och utbildningschefen Lennart Fredriksson är ännu en Västerviksbo som fått Skolverkets ögon på sig tack vare det utvecklingsarbete som genomförts i Västerviks kommun. Nu ska han jobba två månader med att utvärdera grundskolorna i Södertälje kommun.  FOTO: ANDERS STEINER

Mot Södertälje. Förre barn- och utbildningschefen Lennart Fredriksson är ännu en Västerviksbo som fått Skolverkets ögon på sig tack vare det utvecklingsarbete som genomförts i Västerviks kommun. Nu ska han jobba två månader med att utvärdera grundskolorna i Södertälje kommun. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-09-07 00:25
- Skolverket känner till att vi i Västervik har bra erfarenhet och kunskap om kvalitetsuppföljningar. Vi har gjort sådana i flera år och det sätt som vi arbetar på är också det som Skolverket nu tagit till sig, berättar Lennart Fredriksson.
Lennart Fredriksson har under sin tid som förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen varit med och utvecklat ett system för uppföljningar av hur resultatet stämmer i förhållande till målen.
- Regeringen vill att vi ska nå målen bättre. Då är det viktigt att kontrollera hur det faktiskt står till i skolan. Vår utgångspunkt är att om vi inte vet hur det står till vet vi inte heller vad vi ska satsa på. Det är logiken i vårt sätt att arbeta i Västervik och den har Skolverket anammat och jobbar nu på samma vis.

Rent praktiskt går Lennart Fredrikssons arbete ut på att han under några veckor ska träffa skolledning, lärare och framför allt elever i fem av Södertäljes grundskolor. Därefter gör han och resten av expertgruppen en sammanlagd bedömning av läget i kommunen.
- Vi genomför intervjuer och försöker få kommentarer till de resultat som presenterats i enkäter och annat material. Och så kollar vi vad eleverna kan. Målet är att alla elever ska känna sig trygga och känna inflytande över sin arbetssituation. Om resultaten inte är bra gör vi en bedömning och talar utifrån det om vilka områden kommunen kan förbättra sig på och ger förslag till utvecklingsarbete.
Uppdraget kan tolkas som ett erkännande på att Skolverket uppskattar det arbete som gjorts i Västervik med mål- och resultatstyrning.
- Jag är väldigt glad, det är ett kvitto på att vi har jobbat på ett bra sätt här i Västervik, säger Lennart Fredriksson.
Hittills är han väldigt nöjd med sitt uppdrag.
- Det är mycket intressant och framför allt roligt att träffa eleverna. Det är ju för deras skull vi jobbar med skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om