Fler Västervikare minns 1945: Södra stan värst drabbad

Även Västerviksbon Bernt Kedfors fick höra föräldrarna berätta om det ödesdigra augustidygnet 1945. Och han är säker på var åtminstone två av de bilder vi publicerade i onsdagens tidning är tagna.

Översvämningarna i Västervik 1945. Bilden föreställer Gasverksgatan med sin lindallé som numera är borttagen, säger Bernt Kedfors.

Översvämningarna i Västervik 1945. Bilden föreställer Gasverksgatan med sin lindallé som numera är borttagen, säger Bernt Kedfors.

Foto: Arkivbild/Gatukontoret/Ulf Andersson

Västervik2021-08-30 16:00

Bilden med pojken, som står mitt i en damm som uppkommit i gatan till följd av översvämningarna, visar korsningen Gasverksgatan/Östra Ekdalsgatan.

– Jag bor själv på Gasverksgatan, och växte upp i Johannesdal, förklarar Bernt.

Vem pojken i dammen kan tänkas vara vet han däremot inte.

Bilden på vattenmassorna med ett vitt pinnstaket till höger i bild och träd till vänster, är Gasverksgatan med sin lindallé som numera är borttagen. 

– Staketet finns inte heller kvar men det är faktiskt ganska nyligen det togs bort, säger Bernt Kedfors.

undefined
Översvämningarna i Västervik 1945. Detta är definitivt korsningen Gasverksgatan/Östra Ekdalsgatan, säger Bernt Kedfors, som själv är bosatt på Östra Ekdalsgatan.

En annan uppmärksam läsare påminde oss om att Västerviks-Tidningens historieintresserade reporter Bengt Faleij, pensionär i dag, bjöd på en utförlig artikel om skyfallen för elva år sedan.

"Om ni tyckte att det kom mycket regn i augusti i år (2010, reds anm) skulle ni varit med en ruggig augustinatt för 65 år sedan", inledde han sin artikel.

Kraften i regnet jämfördes med smattret från kulsprutor. Blixtar och åskknallar avlöste varandra: "I stugorna vaknade folk och började tro att de var på väg att få uppleva en ny syndaflod. Det var väl bara arken som fattades...".

Faleij berättar vidare att gator och vägar över hela stan förvandlades till forsande floder. Men värst drabbat blev alltså stadens södra delar. På bara två timmar kom 89,6 millimeter, och totalt uppskattades nederbörden till runt 100 millimeter under natten till söndagen den 19 augusti 1945. Lantbrukares fält sattes under vatten och Kvännaren nådde upp till järnvägen.

Söndagen blev minst sagt slitsam för stadens invånare. Vilodagen fick ägnas åt att länsa källare. Brandkåren hade det förstås särskilt arbetsamt. De fick sätta in alla resurser som gick att uppbringa, och slet ont under flera dagar.

"Brandmännen berättade att när de fick larm till södra förstaden var det nästan omöjligt att komma fram. Ända uppe från Malmen och ner genom Ekdalen vällde enorma vattenmassor fram."

Gasverket i Hermanshage var snart omslutet av vatten. "Anläggningen låg som en ö mitt ute i en sjö. Den som ville dit fick vada i vatten till midjan."

I artikeln framgår också att av alla gator, som blev mer eller mindre förstörda, blev Östra Ekdalsgatan värst sargad. Vid en av fastigheterna i hörnet mot Hallströmsgatan spolades hela trädgården bort på några minuter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!