"Fler utbildningstjänster behövs"

I Västervik är det än så länge inga problem att hinna ta hand om de patienter som behöver genomgå mammografi.

Vill ha fler utbildningstjänster. Anders Wennerberg är verksamhetschef vid radiologiska kliniken på Västerviks sjukhus och han ser en risk i att antalet specialister inom mammografi minskar på sikt. Fler utbildningstjänster och överbemanning under en kortare period är lösningen, tror han. Foto: Elin Lundholm

Vill ha fler utbildningstjänster. Anders Wennerberg är verksamhetschef vid radiologiska kliniken på Västerviks sjukhus och han ser en risk i att antalet specialister inom mammografi minskar på sikt. Fler utbildningstjänster och överbemanning under en kortare period är lösningen, tror han. Foto: Elin Lundholm

Foto:

Västervik2007-10-05 00:25
- Vi ligger bra till både tids- och kompetensmässigt. Vi har tillräckligt många specialister och korta väntetider. Men på sikt kan det bli problem, och då finns risken att det blir glesare intervaller för dem som kallas till så kallad screening, säger Anders Wennerberg, verksamhetschef vid radiologiska kliniken på Västerviks sjukhus.
Problemet är framför allt återväxten av läkare med mammografi som specialitet. Flera av läkarna närmar sig pensionsåldern och det finns inte tillräckligt många utbildningstjänster på kliniken.
- Hade vi fått fler ST-tjänster hit hade det inte varit några problem. Det handlar inte om något svikande intresse. Jag har snarare kö av människor som skulle vilja jobba här, säger Anders Wennerberg.

Bristen på utbildningstjänster gör att det på sikt blir svårt att rekrytera färdiga specialister. Anders Wennerberg tror att lösningen är att helt enkelt ha för hög personaltäthet under en period, för att säkra att kompetensen bibehålls på sikt.
- Man måste ha ett perspektiv på 10-15 år, tror han.

I Västervik utförs flera typer av mammografi. Dels den så kallade screeningen som alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till med regelbundna intervaller.
- Där följer vi helt Socialstyrelsens rekommendationer för hur tidigt och hur ofta vi kallar, säger Irena Kostolny som är överläkare med mammografi som specialitet.
Röntgensjuksköterskan Britt-Marie Bengtsson berättar att man i Västervik har kallat personer inom aktuellt åldersintervall ända sedan man började med screening 1986.
- Det har bara varit något halvårs undantag då inte de yngsta åldersgrupperna kallades, säger hon.

Screeningen utförs med hjälp av en apparat som fotograferar bröstet i genomskärning. Bilderna skickas sedan till Kalmar, där en läkare tittar på dem.
För de patienter som redan fått en tumör konstaterad, eller som kommer på remiss, utförs så kallad klinisk mammografi. Den görs i Västervik och där använder man sig i dag av så kallad trippeldiagnostik där yttre undersökning, så kallad palpation är en del. Den andra är bilddiagnostik, som man får via mammografi- eller ultraljudsbilder. I framtiden diskuteras även att börja använda magnetkamera för den typen av undersökningar. Den tredje delen är så kallad biopsi, där vävnadsprov tas från den misstänkta tumören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om