Fler ungdomar drogfria
Mätningar gjorda vartannat år sedan 1994.
Arkivfoto: MAGNUS GLANS Leif Svensson, skolsköterska, gläds åt att färre ungdomar använder droger som alkohol, narkotika och tobak. 416 elever i årskurs nio har besvarat en enkät om sina drogvanor.
Foto:
Mätningen för år 2004 visar att användningen av droger fortsätter att minska. När det gäller alkohol har andelen nykterister ökat från 32 procent år 2002 till 41 procent år 2004. Tidigare har andelen nykterister legat mellan 20 och 26 procent.
Siffrorna visar att man har uppnått ett av målen för det alkohol- och drogpolitiska programmet, som antogs av kommunfullmäktige 2003. Målet var att 40 procent av eleverna i årskurs nio skulle vara nykterister år 2005. I slutet av 2004 var siffran 41 procent.
? Något har hänt som har gjort att det har blivit bättre, säger skolsköterskan Leif Svensson. Vi ser att de skolor som medvetet satsar på drogförebyggande åtgärder har en större andel elever som avstår från droger än övriga skolor. Det gäller till exempel Åbyskolan, där 46 procent av niondeklassarna är nykterister.
Men att 41 procent av ungdomarna är nykterister innebär ju att 59 procent faktiskt dricker alkohol.
? Ja, men man måste se och lyfta fram det positiva för att kunna växa, säger Leif Svensson. Jag tror att det är flathet och blåögdhet från vuxenvärlden som har gjort att ungdomarna dricker över huvud taget.
De flesta av ungdomarna som dricker alkohol har fått tag på det genom någon annan vuxen, äldre syskon eller syskons kompisar. Faktum kvarstår dock att 25 procent av ungdomarna i den senaste undersökningen hade fått alkohol genom sina föräldrar ? med eller utan föräldrarnas vetskap.
? Men nu ser vi att vårt arbete med information till högstadieföräldrar ger resultat. Vi vill förmedla till föräldrarna att man inte lär ungdomar att dricka genom att bjuda dem på alkohol hemma. Man lär dem att supa. Och jag tycker att man har ett ansvar om man har ungdomar och alkohol hemma. Det gäller att hålla koll på hur mycket som går åt.
När det gäller tobak har andelen ickerökare ökat, däremot syns återigen en större skillnad mellan könen. Flickor röker betydligt mer än pojkar, men pojkar är större konsumenter av tobak om man även räknar in snusare bland tobakskonsumenterna. Rökningen varierar kraftigt mellan de olika skolorna.
Sniffning, dopning och missbruk av lugnande medel förekommer inte bland eleverna i undersökningen. Däremot förekommer narkotika, och då i första hand hasch. Många elever uppger att de vet vilka som har provat narkotika. Användningen av narkotika har dock minskat avsevärt sedan år 2000, då enkäten för första gången innehöll frågor om narkotiska preparat. År 2000 var det 17 elever som hade provat narkotika, två år senare var det 25 elever och år 2004 var det 8.
? Åtta elever motsvarar två procent av alla niondeklassarna, säger Leif Svensson.
Ungdomarnas mönster när det gäller alkohol går stick i stäv med vuxna svenskars alkoholvanor, där siffror visar en ökad konsumtion under de senaste åren. Enligt Leif Svensson finns det inget enkelt svar på varför det är så, men mönstret är detsamma i övriga Sverige.
? Jag tror att det är en reaktion. Ungdomarna reagerar på de vuxnas drickande genom att göra tvärtom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!