Användning av traditionella tobaksprodukter, som snus och cigaretter, minskar bland högstadieelever i länet. Men antalet som provat andra nikotinprodukter ökar.
Förklaringen till ökningen, menar Region Kalmar län, beror på att fler elever provat eller använder "vitt snus" och e-cigaretter.
Det är alltså produkter som innehåller nikotin men inte nödvändigtvis tobak, även om nikotin utvinns ur tobak.
Resultatet kommer från en enkät som genomförts genom regionens kontraktsmetod Tobaksfri duo, och som skickas ut varje läsår.
Jämfört med förra året ökade andelen som testat eller använder nikotinprodukter med fyra procent totalt i länet. Detta då alltså trots att det traditionella bruket minskat.
I Västerviks kommun skiljer det sig lite åt från resten av länet.
Här har tobaksfriheten ökat från 79 procent, till 81,6 procent.
Men även här ser man att användingen av e-cigaretter ökar i den pågående enkäten för läsåret 2022 till 2023. Så gör även användningen av det vita snuset, enligt statistiken.
I pressmeddelandet från regionen är man kritisk till produkterna.
– E-cigaretter och det vita så kallade tobaksfria snuset marknadsförs som "tobaksfria" och smakar till exempel bubbelgum och cola vilket ger intrycket att de är ofarliga. Men att kalla dem tobaksfria känns helt fel eftersom nikotinet kommer från tobaksplantan.
– Man har bara rensat bort de bruna bladresterna och ersatt dem med ljusa växtfibrer. Detta gör att produkterna får kallas för "tobaksfria" och undgå tobakslagen. Det säger Johanna Reuterving Smajic, som är samordnare för Tobaksfri duo.
Fram till 1 augusti i år var det tillåtet för unga under 18 att köpa exempelvis vitt snus, eftersom det är tobaksfritt och på så sätt gick under radarn för tobakslagstiftningen. Det ändrades, och att sälja till minderåriga är förbjudet. Man har också infört restriktioner på marknadsföringen, som inte får rikta sig till personer under 25 år.
– Flera av dessa produkter består istället av mycket högre mängder nikotin än både cigaretter och det bruna konventionella snuset, vilket gör att man lättare fastnar i ett livslångt nikotinberoende, säger Johanna Reuterving Smajic.
Under förra veckan genomfördes ett informationsmöte tillsammans med elevhälsan på Ludvigsborgsskolan i Västervik. Få vårdnadshavare dök upp på mötet.
Johanna Reuterving Smajic säger att det är synd, och har några tips till föräldrar.
– Våga prata med ditt barn om tobak och nikotin! Vi vet att om barn kan avstå tobak och nikotin under tonårstiden så är chansen mycket stor att hen förblir tobaks- och nikotinfri för resten av sitt liv.
– Föräldrarna är viktiga gällande att sätta gränser för sitt barn eller ungdom, att vara en förebild och vara den som vågar ställa de nyfikna frågorna – även fast barnet är i övre tonåren.
Hon fortsätter:
– Vi vet nämligen också att det gör skillnad när en förälder säger ifrån om barnet använder tobak- eller nikotinprodukter. Forskning som gjorts på området visar att förbudet blir en "godkänd” anledning att tacka nej och gör det på så sätt enklare att stå emot grupptryck.
– Och eftersom grupptryck är en av de största orsakerna till att ungdomar börjar använda tobak är det viktigt att vi som vuxna är tydliga med att tobaks- och nikotinbruk inte är okej.
Till våren ska man genomföra ett liknande möte på Ellen Keyskolan i Västervik.