Fler unga än äldre gör budget

Betydligt fler unga än äldre gör en budget, visar en ny Sifo-undersökning. Det förvånar de ungdomar som VT träffade på Mejeriet.

Ekonomi. VT fick en pratstund om ekonomi med från vänster Måns Davidsson, Albin Harrén, Jonas Grundberg Hjalmarsson och Lovisa Svensson Heino.

Ekonomi. VT fick en pratstund om ekonomi med från vänster Måns Davidsson, Albin Harrén, Jonas Grundberg Hjalmarsson och Lovisa Svensson Heino.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2017-04-10 06:30

På Mejeriet i Västervik fanns den här kvällen bland andra Måns Davidsson, 17 år, från Västervik; Albin Harrén, 25 år, från Västervik; Jonas Grundberg Hjalmarsson, 20 år, från Västervik, och Lovisa Svensson Heino, 17 år, från Gamleby.

Måns jobbar extra i cafeterian på Mejeriet och Albin är anställd som fritidsledare. Jonas och Lovisa är där som besökare.

Den nya Sifo-undersökningen gjordes i mars 2017 och visar att det är de unga som är mest måna om att göra en budget för sig själva eller sitt hushåll.

Totalt 1 000 personer har intervjuats. I den yngsta gruppen, 18–29 år, är det 34 procent som gör en budget varje månad.

Den siffran sjunker sedan för varje åldersgrupp. Från 50 år och uppåt är det över hälften av de tillfrågade som uppger att de aldrig gör en budget.

Siffrorna förvånar de ungdomar som VT pratar med. De trodde inte att unga gjorde en egen budget, fast Albin säger att han gör en "lätt" budget:

– Jag vet hur mycket jag har att spendera på nöjen varje månad.

En del av lönen sparar han, men utan att egentligen ha något bestämt syfte med det.

– Det är kanske inget speciellt ändamål, men jag spenderar inte hela min lön, och då blir det ju ett sparande, säger han.

Jonas sparar inget, och om han börjar göra det, blir det snart så att han gör av med pengarna ändå.

Måns håller med.

– Jag sparar litegrann, men det blir ändå så att man tar av dem sedan.

Men även om de inte gör en speciell budget, har de ändå koll på sin ekonomi.

– Jag vet vilka utgifter jag har, och om jag inte har pengar, så löser jag det, säger Jonas.

Hur då löser det?

– Går ut med grannens hund eller lånar pengar.

Måns säger att han har mer koll på ekonomin nu, än när han var yngre. Det händer att han lånar pengar, om det är något som han verkligen behöver köpa, men annars väljer han att vänta och rätta sig efter att han inte har råd just då.

Han har inte klart med något sommarjobb än, men säger att han kollar lite. Eventuellt ska han försöka jobba extra på helgerna, men då är det bara några timmar i taget som är aktuellt i så fall.

Lovisa har inte heller gjort upp någon budget för sin ekonomi, men försöker spara lite.

– Rätt som det är finns det något som man vill hitta på eller köpa. Jag får studiebidrag. Sedan håller jag danslektioner i Överum och får lite pengar därifrån, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!