Fler typer av tjänster ska omfattas av rutavdrag

Från nyår tillkommer flera nya tjänster som ger rätt till rutavdrag, bland annat enklare tillsyn av bostäder, till exempel fritidshus.

Rutavdrag är redan i dag mycket mer än städning, och mer ska det bli.

Rutavdrag är redan i dag mycket mer än städning, och mer ska det bli.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-10-07 07:00

Rutavdrag förknippas ofta med städning, men redan i dag är det ett väldigt stort antal andra tjänster som omfattas av rätten till rutavdrag.

På Skatteverkets hemsida kan man gå in och se en fullständig lista med de arbeten som ingår i rut och vad man i stället får rotavdrag för.

Exempel på arbeten som är godkända för rutavdrag är barnpassning och enklare matlagning i samband med detta, reparera datorer i någons bostad, viss omsorg, snöskottning på uppfart, stryka och laga kläder, räfsa löv och fälla träd.

Den lagrådsremiss som föreslås bli lag den 1 januari nästa år, innehåller fyra nya tjänster som ger rätt till rutavdrag. Den första är tvätt vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten. Den andra är möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Den tredje är transport av bohag till andrahandsbutiker och liknande. Den fjärde är enklare tillsyn av en bostad, till exempel ett fritidshus.

Samtidigt föreslås en höjning av taket för rutavdrag, från 50 000 kronor per person och år till 75 000. Rutavdraget höjdes så sent som den 1 juli 2019, från 25 000 kronor, men höjs nu alltså igen.

Rot- och rutavdragen räknas ihop, så det är alltså den sammanlagda summan för dem som avses. Man kan få rotavdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och rutavdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden. 

Det finns inget maxbelopp per fastighet, så flera personer kan dela på arbetskostnaden och få avdrag i samma bostad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!