Den nya nationella planen "Nationell plan för trygghet och studiero i skolan" består av flera delar. En av dem har vi skrivit om, den om mobilförbud under lektionstid.
Den 1 augusti trädde fler ändringar i kraft. Det ska bland annat bli enklare att stänga en elev och nu ska all personal också få rätt att konfiskera föremål från elever.
Ytterligare en förändring är att all personal på en skola nu får ingripa fysiskt för att förhindra våld, ordningsstörningar och kränkningar. Innan har rektor och lärare, och i viss mån handledare vid distansundervisning, fått göra det.
Magnus Bengtsson är barn- och utbildningschef i Västerviks kommun. Han säger att förändringen ligger i linje med att man har fått fler personalkategorier i skolan, exempelvis resurspersoner och biträdande rektorer.
– Och de är dem jag tror att det här mest kommer att handla om.
Han berättar att det förekommer situationer där lärare exempelvis har behövt gå emellan när elever bråkar.
– Vägledande i det här är att man måste använda minsta möjliga våld, exempelvis ställa sig i vägen eller mota bort någon.
Nu när det är fler kategorier av personal som får ingripa, kommer de att utbildas och få vägledning i vad som är okej och vad som inte är det?
– Det som är bra i det här arbetet är att vi redan har sådan vägledning för våra lärare och våra rektorer. Materialet finns, nu handlar det om att vidarebefordra den kunskapen till fler yrkesgrupper.