Fler måste ha tillstånd för sin djurhållning efter nyår

Foto: ÖRN BORGEN/SCANPIX Den som lånar ut fler än sex kaniner per år mot betalniong måste ha ett tillstånd efter årsskiftet.

Foto: ÖRN BORGEN/SCANPIX Den som lånar ut fler än sex kaniner per år mot betalniong måste ha ett tillstånd efter årsskiftet.

Foto:

Västervik2004-12-04 01:00
Från årsskiftet går gränsen vid sex kaniner.
En stor förändring när det gäller djurhållningen träder i kraft vid årsskiftet. Det som tidigare gällt för hästar och hundar kommer då även att omfatta katter och andra sällskapsdjur. Många fler måste söka tillstånd för sin djurhållning och ett tillstånd kostar 2.700 kronor, som engångskostnad.
? Idag krävs tillstånd för ridskolor och turridning, säger Elisabeth Karlsson, Miljö- och hälskoskyddskontoret i Västervik. Från den 1 januari 2005 krävs tillstånd för den som har tio, eller fler, hästar som är äldre än 24 månader.

Tillstånd krävs också för den som upplåter (lånar ut mot betalning), säljer, förvarar (exempelvis hyr ut boxplatser) fyra, eller fler, hästar per år.
För hundar krävs det tillstånd för den som har tio, eller fler, hundar som är äldre än ett år. Eller för den som föder upp tre, eller fler, kullar per år. Tillstånd krävs också för att upplåta mer än tre hundar om året, exempelvis vakthundar och draghundar. Den som säljer fler än tre kullar om året av egna eller andras hundar måste också ha tillstånd liksom hunddagis och hundpensionat om där finns fyra, eller fler, hundar.
? Hundar som är hos fodervärdar räknas inte till ägaren, säger Elisabeth Karlsson. Det gör däremot de kullar som hunden får.

En stor nyhet blir att kattens status höjs väsentligt. Där gäller i princip samma regler som för hundar. Hittills har man kunnat ha hur många katter som helst och man har kunnat bedriva uppfödning utan några som helst tillstånd. Om tre veckor är det slut med den saken.
Andra sällskapsdjur regleras också. Exempelvis kan man inte, mot betalning, låna ut fler än sex kaniner per år utan tillstånd. För gnagare, reptiler, fåglar och groddjur däller sex förvaringsutrymmen, som burar, akvarier, terrarier och dylikt, som gräns.
Den som tänker föda upp djur för pälsens skull måste ha tillstånd från första djuret. Någon pälsdjursuppfödning förekommer, veterligen, dock inte i Västerviks kommun.

Blanketten som man söker tillstånd på är mycket omfattande och finns i olika utförande för hund, katt, häst och övriga sällskapsdjur. Hästägare måste berätta om sin utbildning och erfarenhet, hur byggnarna ser ut, vilka rengöringsrutiner som finns och hur en eventuell smitta kan saneras, vilken hovslagare och veterinär som anlitas, om journaler förs och i så fall hur, om hästarna vaccineras, id-märks, varför man håller hästar&

? Jag vet att flera är på gång att skicka in sina ansökningar, säger Elisabeth Karlsson. Det är djurhem, kattuppfödning och folk som har hästar. Idag finns tillstånd för sju ridverksamheter och några kennlar, efter årsskiftet kommer det att vara betydligt fler som måste ha tillstånd, hur många vet jag inte exakt, men ganska många.
? Vi som utövar tillsynen i länets olika kommuner har, tillsammans med länsveterinär, pratat ihop oss om tillämpningen av den nya lagen så att djurägare i hela länet behandlas på samma sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om