Fler kvinnor och yngre i kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige i Västervik får efter valet en mer jämställd könsfördelning. 46 procent av ledamöterna är kvinnor, 54 procent är män. Samtidigt har även en föryngring skett.
Akko Karlsson
Foto:
Ända fram har man dock ännu inte nått. 29 av de 63 ledamöterna är kvinnor, 34 är män. Det ger 46 procent kvinnor och 54 procent män. Men siffrorna är betydligt jämnare mot innan valet, då 39 män och 24 kvinnor satt i fullmäktige.
- Det är bättre än vad jag hoppats på. Ett väldigt bra resultat, säger Hans Ellervik, fullmäktigeledamot för kommunpartiet vdm.
Att peka ut det mest jämställda partiet går dock inte. Flera partier har endast ett fåtal mandat, och därmed blir könsfördelningen skev. Vänsterpartiet representeras av två kvinnor och en man, kommunpartiet vdm av en kvinna och två män och socialistiska partiet av en man. Helt jämställda är endast centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna.
En anledning till att siffrorna förbättrats är moderaternas framgångsval. Partiet har under de senaste fyra åren endast haft två kvinnor i fullmäktige, men med tolv nya mandat ökar den siffran. Under den kommande mandatperioden representeras partiet av 13 män och 9 kvinnor.
- Vi har valt att inte ha varannan damernas eftersom vi tror att det är viktigare med kompetens än kön. Men jag är självklart glad över att vi nu representeras av fler kvinnor, säger Eva Ahlström, gruppledare för partiet i kommunfullmäktige.
Det parti som står ut mest är miljöpartiet. Partiets två mandat i fullmäktige innehas båda av kvinnor. Någon manlig representant har man inte på de ordinarie platserna.
- Det är redan fruktansvärt många män som styr i kommunen. Vi har valt att ha två kvinnor på de reella platserna och sedan har vi två män som ersättare, säger Akko Karlsson.
Och det är inte bara i könsfördelningen som miljöpartiet står ut. Partiet har, bortsett från socialistiska partiet som representeras av 20-åriga Johannes Regell, lägst medelålder av alla partier i fullmäktige. Siffran hamnar på 32,5 år.
- Runt om i Sverige talas det om problemen med för hög medelålder i politiken. Vi försöker aktivt få in yngre personer i vårt parti och våra strukturer är sådana att vi nog har lättare att låta yngre medlemmar komma fram, säger Akko Karlsson.
Annars är det inte mycket som skiljer partierna åt när det gäller ålderssammansättningen. Medelåldern för de övriga partierna är runt 50 år.
Samtidigt innebär det att medelåldern i fullmäktige blir lägre än innan valet. Antalet ledamöter över 50 år har sjunkit från 46 till 36, och åldersgruppen 40 till 49 år har ökat från tre till 16 ledamöter.
Dessutom sitter nu tre personer under 30 år i fullmäktige.
- Problemen för många yngre är att de inte har tid med politiken när de studerar eller bildar familj. Därför är det positivt att vi får en mer blandad fullmäktige, säger moderaten Eva Ahlström.
Åldersfördelning i kommunfullmäktige
18-29 år: 3 ledamöter
30-39 år: 8 ledamöter
40-49 år: 16 ledamöter
50-59 år: 15 ledamöter
60-69 år: 20 ledamöter
Över 70 år: 1 ledamot
30-39 år: 8 ledamöter
40-49 år: 16 ledamöter
50-59 år: 15 ledamöter
60-69 år: 20 ledamöter
Över 70 år: 1 ledamot
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!