Förra året fick kommunen 675 nya invånare från andra länder. Det beror på att det var så många som kom till Sverige på flykt året innan.
Framöver väntas siffrorna över antalet immigranter minska, även om de inte blir så låga som de var för 15–20 år sedan.
– Det har planat ut, men det mottagandet som vi har nu, kommer nog att vara över tid, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl (S).
Nyhetsbyrån Siren har tagit fram statistik från SCB som visar att antalet immigranter – alltså personer som flyttar till Sverige från andra länder – i vår kommun låg mellan 69 och 91 personer per år under de sista åren på 1900-talet.
Från 2001 låg siffrorna på drygt 100, uppemot 125. Sedan skedde en ökning från 2008, även om det först är de senaste åren som det har handlat om flera hundra personer.
Eftersom det fortfarande är fler kommuninvånare som dör, än vad som föds, behövs det människor utifrån, om inte folkmängden ska minska. Där har kommunen fått ett bra tillskott genom just invandring.
– Utmaningen är att få så många som möjligt av dem, som vill vara kvar i vår kommun, att stanna, för vi vill ju bli fler. Vi har flera industrier och de gröna näringarna, som behöver arbetskraft, säger Tomas Kronståhl.
Nu gäller det att genom utbildning, praktik och jobb anpassa de nya svenskarna till arbetsmarknaden.
– Ska vi lyckas, gäller det att hitta nya vägar och nya lösningar, säger Kronståhl.
Ett bra exempel på det tycker han är de gröna utbildningar som Gamlebygymnasiet har, till exempel inom lantbruk.